Vinkkejä oman ammatin valintaan tai ammatinvaihtoa suunnittelevalle

(kuva: Pixabay)

Kun on ollut kyllin pitkään samassa pätkätyössä ja taloudellinen epävarmuus on aina lasnä elämisessä, eikä pitkänkään ajan jälkeen vakipaikkaa ole lupauksistakaan huolimatta herunnut, alkaa miettimään uran vaihtoa vakaamman ja turvallisemman leivän ääreen.
Tutusta duunista irtautuminen edellyttää luonteen lujuutta. Uuden elämän aloittamisessa on omat vaaransa. Pitää olla varustettu avoimuudella ja ennakkoluulottomuudella, että pärjää. Mutta päämäärässä häämöttää kasapäin onnistumisen huimia tunteita.

Vihjeitä ammattivalintoihin muistilistana

 1. Käy läpi, mitkä ammatit sinua oikeasti kiinnostavat. Samalla pohdi tarkasti, mille aloille henkilökohtaiset ominaisuutesi soveltuvat.
 2. Netistä saa apua itsearviointiin. Käy katsomassa Avotesti-testisivustoa.
 3. Työ- ja elinkeinohallinnolla on ammattinetti-verkkopalvelu, joka tarjoaa infoa erilaisten ammattien ja alojen ominaisuuksien vertailuun sekä ammatinvalintaan ja uravalintasuunnitteluun.
  Palvelu kertoo koulutustarpeen kyseiseen ammattiin sekä opinahjot, missä ammattitutkinnon voi suorittaa.
  Ammattinetissä voi selata ammattialojen ja ammattien kuvauksia. Siellä voi halutessaan tutustua myös eri ammateissa toimivien ihmisten uratarinoihin ja haastatteluihin sekä työelämästä kertoviin artikkeleihin.
 4. Tutustu myös ammattia koskeviin työllistymismahdollisuuksiin. Foreammatti.fi – sivustolla pystyt selvittämään alasi työllistymismahdollisuudet tällä hetkellä.
 5. Yrittäjyys voi myös olla sinun juttusi. Yhteiskuntatrendinä on nyt yrittäjyys, mutta harkitse tätä, onko sinulla todella valmiuksia tällaiseen toimintaan.
 6. OpinOvi-palvelupiste on kattava koulutusneuvontaa ja uraohjausta antava nettisivusto. Palvelu antaa myös henkilökohtaistaopastusta: Asioida voi myösa aikavarauksena, puhelimitse ja netin välityksellä. Opintopolku.fi -sivusto on myös erittäin hyödyllinen opiskeluvaluntoja kartoittaessa.
 7. Suunnittele myös opiskelun rahallinen puoli. Perhe, ystävät ja omaiset ovat kuitenkin tärkeintä maailmassa.

Linkit:
Avotesti, OpinOvi.fi , Ammattinetti, foreammatti.fi, opintopolku.fi

Lähteet:
RekryExpo ’18 22/11 mainoslehti
TE-toimistosta OpinOvi-palvelipisteen koulutusneuvoja Mari Kanerva.

© Arto Laine.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: