Videoiden käyttö työnhaussa yleistymässä

Videoiden käyttö työnhaussa on enenevässä määrin nykyaikaa. Videohaastattelulla rekrytoija saa esiin hakijasta olennaiset asiat välittömästi. Videokuva on armoton.  Videoitu työpaikkahaastattelu saattaa olla kiperä paikka, mutta huolitellulla pohjustuksella tekemisessä pääsee jo puoleen väliin projektia.  Oleellista on olla oma itsesi.

Videohaastattelun avainasia on kuunteleminen. Keskity kysymyksiin huolellisesti. Harkitse tovi vastauksia. Laadi avuksesi  muistiinpanoja. Vastauksista muodostuu tällöin looginen kokonaisuus. Improvisointi suorassa lähetyksessä onnistuu vain harvoilta.  Videohaastattelukin tarvitsee vähän taustatyötä. Muista varmistaa vielä laitteiston toimivuus.

Videohaastattelun kesto on hyvä rajoittaa noin kolmeen minuuttiin. Liian lyhyt videovastaus jää asiapitoisena vajaaksi, kun taas asianmukaisen kestoinen vastaus antaa vaikutuksen, että hakijalla on taito pakata sanomansa tehokkaasti.

Videohaastattelun muistilista

  1. Rekrytoinnisssa videohaastattelut ovat viime vuosina lisääntyneet kovasti. Tämä uusi tapa nopeuttaa työnhaun prosessia yhtälailla molemmista päistä. Alkukarsinta on kovaa, kun hakijoita on runsaasti. Rutinoituneet rekrytoijat karsivat selkeät tapaukset heti alussa pois. Toisaalta he näkevät myös selkeät haastatteluun kutsuttavat kandidaatit.
  2. Hakija tekee itsestään videon, jossa hän selkeästi ja lyhyesti kertoo taitonsa ja vahvuutensa. Haastattelussa käydään läpi tavallisesti kolme lyhyttä kysymystä. Niiden vastauksien pitää olla selkeytä, laadukkaita ja lyhyitä.
  3. Videohaastatteluun valmistaudutaan aivan samalla tavoin, kuin perinteiseen vastaavaan. Ole rauhallinen, normaali oma itsesi. Varmista laitteistosi toimivuus. Ohjeita videohaastatteluun löytää helposti YouTubesta.
  4. Videon rustaaminen saataaa tuntua kiehtovalta tai raskaalta. Pääsy videohaastatteluun on kuitenkin osoitus rekrytoijan kiinnostuksen heräämisestä sinua kohtaan.

***

Lähde: Turun Sanomat

© Arto Laine, kuvat: Pixabay.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: