Useat Suomen luonnon kasvit ovat myös hyödynnettävissä monin tavoin

Kuusenkerkkä, kuusen nuori verso, erottuu vaaleanpana kasvuna kuusen oksien kärjessä, (kuva: Pixabay).

Usean vuoden ajan luomutuotteeet ovat kasvattaneet suosiotaan. Pienet aloittavat yritykset ovat lähteneet tuotteistamaan sieniä, yrttejä, mahlaa ja pakuria. Mukana on myös tilaviini-, kosmetiikka-, ja matkailuyrityksiä, jotka ovat alkaneet ymmärtää luonnontuotteiden tuoman lisäarvon tuotekehittelyä pohdittaessa. Terveys- ja luonnontietouden lisääntyminen on kasvattanut mm. villivihannesten kysyntää. Niillä on monia käyttökohteita: ruuanlaitto, mehut, rohdot, kosmetiikka ja lääketiede.

Jokamiehen oikeudet

Pohjoismaat ovat tunnettuja maailmalla jokamiehen oikeuksista. Mutta siinäkin ovat omat sääntönsä. Luonnonvaraisten kasvien omakohtainen keräily luonnosta on vapaata. Jokainen saa poimia luonnosta omalla vastuullaan ja jokamiehen oikeudet mielessä villiyrttejä ja valmistaa niistä itselleen syötävää. Itsellä on kuitenkin vastuu niiden käytössä ravintona. Jokamiehen oikeuksiin lukeutuvat metsämarjat, sienet, rauhoittamattomat kasvit ja maahan pudonneiden oksien, käpyjen ja terhojen keruu.

Mutta maanomistajan lupa tarvitaan puuvartisten kasvinosien, sammaleen, jäkälän, soran tai kivien keruulle sekä puista kerättävät oksat, kävyt, puun kuori ja kuusenkerkät. Luonnonsuojelualueella saattaa olla muitakin rajoittavia tekijöitä jokamiehen oikeuksiin. Jos keräily ei ole harrastetoimintaa, vaan on järjestelmällistä, maanomistajan lupa tarvitaan keräilyyn. Muistettakoon myös reilu peli luonnon hyödyntämisessä. Vastuullinen luonnonantimien hyödyntäjä ei riistä luontoa, vaan käyttää sitä kestävän kehityksen näkökulmasta ja kunnioittaen.

Vinkkilista

  • Sammal toimii useimmiten koristeena. Keruuseen vaaditaan maanomistajan lupa.
  • Kuusenkerkät (kuusen nuori verso) ja koivunlehdet ovat suosittuja. Käyttökohteina ovat mm. elintarvikkeet, kosmetiikka ja saunatuotteet.
  • Mustaherukka, voikukan nuput, horsma ja nuoret voikukan lehdet saattavat päätyä myös keräilijäopiskelijan koriin – tutustu luonnonyrttien poimijakoulutukseen.
  • Melko yleinen maitohorsma on Suomen luonnon ihkaoma gourmet-herkku. Monet ovat vaihtaneet parsan maitohorsmaan.

***

Luonnon antimien hyödyntäjille linkkejä

Keräilijän yrtti-info – arkisetaromit.fi

Villivihannestietoutta – hortoilu.fi

Keräilijä tuottajana – forestfoody.fi

Eviran ohjeistus: luonnonvaraiset-kerailytuotteet

Luonnonyrttien tuntemuskoulutuksia yms. – aitoluonto.fi

Lähde: TS – talousliite vk 24

© Arto Laine.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: