Työllistä tai työllisty: Tekstiilipajalla vaateasiat ja kodintekstiilit kuntoon.

 


Kun lempifarkut repeytyvät tai tuli ostettua liian pitkät verhot, ei kannata tuskastua – Raision Tekstiilipajalta löytyy apu! Täällä tehdään korjauksia vaatteisiin ja
kodin tekstiileihin, sekä käyttö- ja koristetekstiilejä – ilolla ja taidolla.

Paja toimii samoissa tiloissa Kierrätysmyymälä EkoTilan kanssa (Ihalantie 9).
Olet oikeassa suunnassa, kun korviisi kantautuu ompelukoneiden surina, iloinen puheensorina ja nauru.

Tekstiilipajalla työskentelee tällä hetkellä 13 henkilöä. Ahkeraa ja taitavaa väkeä ohjaa pajatoiminnasta vastaava Liisa Nissilä. Käsityöläisen elämänkokemuksen ja koulutuksen saanut Liisa ottaa vastaan tilaustyöt, antaa työmääräykset, tarkat neuvot tekijöille ja on vastuussa pajalaisista ja heidän työnsä jäljestä.

Liisa Nissilä, mikä on tavallisin tilaustyö?
Lahkeitten lyhennykset ja vetoketjujen vaihdot.

Entä erikoisin/mieleenpainuvin?
Erikoisin oli okesan meditaatioviitta *), jota piti ommella tiettyjä laskukaavoja noudattaen.
Se oli itse asiassa tosi antoisaa.
*) Perinteisesti buddhalaisuudessa käytettävällä kaavulla (okesa) on paljon merkityksiä, ja se ei ole vain pelkkä vaatekappale, vaan oleellinen osa buddhalaista harjoittamista)

Millainen on asiakaskuntanne ja miten se on löytänyt teille?
Ihan laidasta laitaan, vauvasta vaariin! Viidakkorumpu on pääosin, miten porukat on meistä tietonsa saanut.

Kirjoittajan huom.: KoskaTekstiilipajan taustaorganisaattorina toimii yhdistys, mainostusbudjetti on valitettavasti ollut tiukka. Kuitenkin tekstiilipajan sijainti ja aukioloajat näkyvät yhdistyksen ja kierrätysmyymälä EkoTilan www-sivuilla. Digiapaja haluaakin olla tässä apuna ja tehdä Tekstiilipajalle kokonaan omat nettisivut saatuamme lisäväkeä tiimiimme.

SÄÄSTÄ LUONTOA, VAATETTA JA KAAPPITILAA!

Tekstiilipajan palveluita kannattaa käyttää, jotta vaatteen käyttöikä pitenisi ja uusia, lyhytaikaisia hankintoja voisi välttää. Tämä taas vähentää kaappitilan tarvetta sekä jätemääriä. Ja mikä hienointa – luontoa tulee suojeltua siinä samalla!

Tekstiilipajalle voi myös lahjoittaa kankaita, lankoja ja muuta materiaalia, jos niille ei itsellä ole käyttöä. Näinkin voi toteuttaa konkreettista ja arvokasta kierrätystä.

PAINOPISTE UUSIEN TUOTTEIDEN INNOVOINNISSA JA TUOTEKEHITTELYSSÄ

Tekstiilipajalla toiminta on monipuolista; ommellaan koneella ja käsin, neulotaan, virkataan, liitetään ja sidotaan eri tekniikoilla. Tilaustöiltä kun ehditään, tehdään mitä ihanimpia käsitöitä.
Nämä myyntiin tehdyt tuotteet ovat perinteisestä sukista aina mielikuvituksellisimpiin luomuksiin.
Ihailua ovat herättäneet mm. eläinaiheiset kaulukset. Lämmittävä ja niskaa tukeva kettu, rotta, nalle tai muu eläinhahmo toimii töissä, matkoilla ja kotona. Kiehtovan kauniit unisiepparit ovat myös tulleet valmistukseen.

Ajan hermoilla pitää pysyä ja imeä uusia trendejä.  Yhtenä johtoajatuksena onkin uuden innovointi – luontoa ja ympäristöä kunnioittaen. Pajamme toimivat yhteistyössä ja käyttävät tuotannossaan toistensa ylijäämämateriaaleja. Osa kankaista, langoista ja muista käyttötarvikkeista ostetaan valmiina, mutta suuri osa niistä saadaan lahjoituksina yrityksiltä
tai yksittäisiltä ihmisiltä. Esimerkiksi rikkinäiset farkut ovat tervetullutta materiaalia jalostetavaksi kokonaan uudeksi tuotteeksi. Näistä on ommeltu kasseja, sidottu mattoja ja tehty kokonaisia tilkkupäiväpeittoja!

KIRJAVASTA JOUKOSTA NIVOUTUU TAIVAVA TYÖYHTEISÖ

Pajan väki on myös kansainvälistä. Iloiseen jutustelunsorinaan sekoittuu eestiä, venäjää,
bosniaa, englantia… Yhteinen kieli löytyy kuitenkin käyttämällä Suomea, joka on työkieli.
Tarkoitus onkin antaa maahanmuuttajille myös käytännön kielikylpyjä, jotta arki ja viranomaisasioinnit Suomessa helpottuisivat.

Pajoilla toteutuu siis sanaton ja käytännön yhteisymmärrys sekä kanssaihmisten kunnioitus. Kaikki ovat samanarvoisia ja jokaisen mielipide on tärkeä. Tehdään itsenäisiä tehtäviä, mutta myös tiimitöitä.

Pajalaisten taidot vaihtelevat henkilöstä, tämän koulutuksesta ja kokemuksesta riippuen. Jotkut saattaa tarvita enemmän ohjeistusta, kun taas osalla väestä on joku tekstiilialan moninaisista ammattitutkinnoista. Tämä otetaan huomioon tehtäviä jaettaessa, mutta tarkoitus on, että ihminen keittyy ja oppii – niin käsiltään kuin sosiaalisilta taidoiltaan.
Pajalla työskentelee myös aivan eri aloilta tulleita ihmisiä, jotka eivät aikaisemmin ole tehneet käsitöitä, mutta osoittautuneetkin Liisan opissa taitaviksi ompelijoiksi tai kutojiksi.

Koulujen TET- ja työssä oppimisjaksot onnistuvat myös täällä, niin kuin muissakin toimipisteessä. Pisteitä on yhteensä kuusi ja jokaisessa niissä lukuisia erilaisia tehtäviä.

Kannattaa siis kysellä myös harjoittelu-paikkoja yhdistykseltä!

Puh. keskus: 044-7005 300

Kun Tekstiilipajaan astuu sisään, ensimmäiseksi kiinnittää huomiota värikkäisiin lankarulliin, kangaspakkoihin ja vyyhteihin.

KUKA LUUPISSA?

NIMI:
Liisa Nissilä

TEHTÄVÄ:
työpajavastaava, Raision Tekstiilipaja

OPINPOLKU:
pukinevalmistaja – Raision ammattioppilaitos, TEAK-puuseppä, erilaisia kursseja; mm. yrittäjyys

TYÖELÄMÄN VAIHEET: Tiimarissa myyjänä 5 v, Turun TV-tehdas 10v, Loimaan Kivi Vampula 6 kk , TM-kaluste5 v, Tekstiilipaja viimeiset 5 vuotta

ELÄMÄLTÄ OPIN: Tie on mutkikas mutta matkan varrelta löytyy aina asioita mistä iloita.

MOTTO: Myönteinen asenne ja iloinen mieli vie eteenpäin.

KUKA LUUPISSA?

NIMI: Toni Laine

TEHTÄVÄ:
ompelija, Raision Tekstiilipaja

OPINPOLKU:
sisustusompelija, Aninkaisten Ammattiopisto

TYÖELÄMÄN VAIHEET:
Koulun työssäoppiminen ja nyt työskentelen täällä tekstiilipajalla.

Teksti ja kuvat: Tia Mäkelä (Kuvat farkuista ja lankarullista: Pixabay.com)

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: