Teetä kahdelle

Tee sopii juomaksi jouluksi ja juhannukseksi. Helleaalon virkistykseksi kesällä voi nauttia jääteetä. Talviaikaan siemaillaan jotakin kuumaa myös teetä. Tee on suosittu juoma, mutta miten sitä käytetään oikeaoppisesti?

1 Kiehuvan veden kaataminen teelehdille pilaa niiden makua ja hyödylliset ainesosat häviävät. Ennen kuin valmistelet teesi juotavaksi, lue pakkauksen kyljessä mahdollisesti olevat ohjeet huolellisesti.

2 Sopiva teeveden lämpötila vihreälle ja valkoiselle teelle on 70° – 80°. Lämpömittaria ei varsinaisesti tarvita, koska sopivan lämpöisen teeveden saa, lorautamalla kupin tai pannun pohjalle noin kolmasosan tilavuudesta kylmää vettä, ennen kiehutettua kuumaa vettä. Viimeiseksi upotetaan teelehdet hautumaan haudutusastiassaan mukiin tai kannuun.

3 Wulong tee tai paremmin ehkä tunnettuna oolong teelle käytetään miltei kiehuvaa vettä. Sen lämpötila saa nousta 95°.

4 Sopiva teen määrä kuppia kohti on yksi teelusikallinen, jos käytetään rikottuja teelehtiä, määrä on vajaa lusikallinen.

5 Monesti karkaa viemään roskat ulos teen hauduttamisen ajaksi. Seurauksena on hyvin kitkerä tee, liian pitkän hauduttamisajan vuoksi. Vältä myös teelehtien uittamista kannun pohjalla. Mustan teen lehtien haudutusaika on viitisen minuuttia, vihreän teen rikottuja lehtiä kolme ja valkoisen teen huikeat seitsemän minuuttia.

Vinkkejä teen tarjoamiselle vieraille:

Ole tarkkakana siitä, että tarjoat aitoa teetä. Kaikki kaupan hyllyltä löytyvät teeksi kutsutut tuotteet eivät sitä ole. Joskus pussitee saattaa olla vain kevätsiivuoksen roskien uudelleen kierrätystä. Pussitee on lähinnä pikakahviin verrattua tavaraa. Haluat varmaan ystäväsi nauttivan tarjoamastasi teestä, joten mieti teevalintaasi analogialla vuosikertaviiniä vai jotain muuta.

Nailonmaisella materiaalilla valmistetut kolmion muotoiset pussit ovat hyviä. Teehen ei pääse liukenemaan mitään ylimääräistä sitä haudutettaessa. Lisäksi teelehdillä on tilaa turvota ja aromi pääsee vapautumaan.

Ostaessasi teetä tarkista ensimmäiseksi vanhenemispäivä. Varmista sitten, ettei teessä ole keinotekoisia aineita eikä esansseja vaan aitoja makuja  yrteistä ja hedelmistä. Vältä teepussin lilluttamista pannun pohjalla.

Teenautinnon maksimoimiseksi kannattaa kokeilla teehelmiä. Jos kaipaat aitoa teetä, tämä on sitä. Teehelmet ovat pienen helmen malliseksi kuivattuja teenlehtiä. Näitä käytetään sellaisenaa pistämällä ne kannun tai kupin pohjalle. Ne avautuvat lehdeksi mukin pohjalle. Niitä voi käyttää toistekin, kun kumoaa lisää vettä pannuun. Tämä on myös mm.  hyvää turistiteetä matkalle mukaan.

***

Lähteet:

Helena Petäjistö, Nina Lingren

Turun Sanomat – Teemalehti viikko 7/18

© Arto Laine, kuvat: Pixabay.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: