Tee toimintasuunnitelma työpaikkahaastatteluun

Lehdissä puhutaan paljon työstä ja siinä jaksamisesta. Työurakin nykyisin vain pitenee. Moni myös puhuu, että työn on oltava mukavaa. Tosiasiassa vain harvoilla tämä toteutuu. Alkavan työurasi suunnan valinta onkin tärkeä vaihe elämässäsi. Varmistaaksesi onnistuneet ensiaskeleet, pitää sinun syventyä taustatyöhön. Työn hakeminen käy yhtälailla työstä kuin työ itse.

Määritä perusteellisesti, millaisen työpaikan itsellesi haluat

Keskustele itsesi kanssa, mitä työtä todella haluat tehdä. Jos olet nuori, vanhemmilta on hyvä ja mielenkiintoista kysyä, minkälaisena he sinua pitävät. He antavat varmasti rehellisen vastauksen. Vanhemmilla saattaa myös olla omia käsityksiä vahvuuksistasi. Heillä on myös toiveita ammatinvalintasi suhteen. Kysy myös ystäviltäsi, minkälaisia ominaisuuksia heidän mielestään sinussa on. Perheen ulkopuolisen näkemys sinusta on arvokasta tietoa työpaikkahaastatteluun valmistautumiseen.

Tutki yrityksen taustat ja työtehtävien olemus

On hyvä tietää etukäteen työpaikkahaastattelussa yrityksen olennainen toimiala ja ydinosaamisalueet. Erinomaista on, jos osaat keskustella heidän tuotteistaan yksityiskohtaisesti. Haastattelija huomaa tästä, että olet tosissasi hakemassa juuri tätä työpaikkaa. Se myös antaa hyvän vaikutelman ja ensituntuman sinusta senkin vuoksi, että olet kiinnostunut heistä.

Sparraa itseäsi haastatteluun

Pohdi haastattelun mahdollisia asia-aiheita etukäteen. Haastattelussa käydään monia asioita läpi. Harkitse tarkkaan, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä. Korosta niitä. Esimerkiksi: Oletko mielummin tiimin vetäjä vai monipuolinen rivimies? tai onko esimiehen tuki sinulle tärkeää?

Pukeudu asianmukaisesti

Siisti ja oikeaoppinen pukeutuminen on olennainen osa haastattelua. Haastattelija huomaa sinun suhtautuvan tapaamisen tarkoitukseen oikealla tavalla ja tiedostaa sinut määrätietoiseksi.

Ole ajoissa

Sovitusta haastatteluajasta kiinni pitäminen on merkki täsmällisyydestä. Se antaa hyvän ensivaikutelman asiallisen pukeutumisen kanssa. On tietysti olennaista, minkälaista työtä olet hakemassa. Jos haet metallibändin rumpaliksi tai seurakunnan sihteeriksi, voi olla ettei niihin molempiin tapauksiin käy samanlainen asuvalinta ja olemus tai ehkä sittenkin.

Anna positiivinen kuva itsestäsi

Anna itsestäsi positiivinen ensivaikutelma haastatteluun saapuessasi. Kätellessäsi haastattelijoita, katso heitä suoraan silmiin. Haastattelutilanteessa tämä käyttäytyminen rakentaa luottamuksen ilmapiirin. Jos katseesi harhailee seinillä, annat levottoman ja välinpitämättömän kuvan itsestäsi.

Ole rehellinen.

Älä liioittele taitojasi. Ole rento, mutta oma itsesi. Tuo esiin persoonallisuutesi. Se on positiivinen asia. Suorat, selkeät ja nopeat vastaukset antavat haastattelijalle vakuutuksen itsevarmuudesta.

Ole aktiivinen.

Osoita olevasi innostunut. Vastapainoksi haastattelijan kysymyksille kysy itse niitä. Ole kiinnostunut tarjottavasta työtehtävästä. Näin kiinnität huomiota ja jäät valmiiksi haastattelijan mieleen valittaessa jatkohaastatteluihin pääsijöitä.

***

Lähde: Turun sanomien viikkoliite – muistilista työhaastatteluun

© Arto Laine.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: