Täydenäyttelyn isäntänä Matti Hintikka

Galleria Joellan tiloissa teatterisillan kupeessa Turussa syyskauden avaa tänä vuonna taidegraafikko Matti Hintikan taidenäyttely Kiven sisässä ajalla 11.9. – 29.9.2019. Kirpeän kuulaan kauniin syyspäivän viihteeksi hyvin sopiva näyttely, huokuu kiven kertomaa. Hintikan kivet sisältävät ajan kerrostumien aarreaitan. Näyttelyn kaikissa teoksissa henkii luonnon sanoma. Tämä on mukava piipahdus vaikuttavan taidegraafikon kertomiin tarinoihin luonnon monimuotoisuudesta.

Hintikka käyttää teknikkana kivilitografiaa, jossa häntä vetoaa kiven ainutlaatuisuus painolaattana, jota mikään muu ei oikein voi korvata. Hän on myös pitänyt teoksissaan samaa teemaa vuosikymmenet. Ideat ja ajatukset työhön kumpuavat luonnosta ja sen ilmiöistä. Perustana on maisema, sen mieltäminen realistisena ja henkisenä kokonaisuutena. Teoksessaan hän muovaa aihettaan pelkistämällä päämääränä esteettinen ja epärationaalinen loppuhuipennus.

Hintikan teoksissa kiviaines toimii historian kirjana. Kalkkikiveen ajanmyötä muodostuneet kerrostumat kokoavat kongreettisesti läsnäolevan muistin. Kiven hienojakoinen struktuuri nostaa esiin myös yksityiskohtia – viestejä, jota Hintikka käyttää ilmaisukeinonaan. Melkein piirteetönkin pinta vaatimattomine muotoineen sekä värien sekoittuminen pikkuhiljaa johdattaa katselijan vuoropuheluun sisimmässään.

Taidegraafikko Matti Hintikka on syntyjään Vesannosta (s.1955). Hän vaikuttaa nykyään pääkaupunkiseudulla Espoossa. Taideopintoja hänellä on Taideteollisesta korkeakoulusta (1979-80), Helsingin Yliopiston piirustuslaitokselta (1979-80) ja Suomen Taideakatemian koulusta (1980-85). Hieman myöhemmin Hintikka suoritti kansainvälisen tutkinon arvostetussa Tamarid Institutessa (1999-2000) New Meksikon yliopistossa USAssa (litografian ammattivedostusta).

Hintikan teoksia on laajasti monissa kokelmissa kotimaassa ja ulkomailla. Samoin on näyttelyiden laita. Jo vuodesta 1983 lähtien hän on pitänyt omia ja ollut osallisena ryhmänäyttelyissä kansallisesti ja kansainvälisesti. Hintikka on ollut erittäin aktiivinen kotimaassaan. Hän on myös hyvin kansainvälistynyt vierailuillaan mm. Filippiineillä, Meksikossa, Tansaniassa ja monessa euroopan maassa.


Lähteet:
Wikipedia: Litografia, Matti Hintikka
Näyttelyn uutiskirje
© Arto Laine

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: