Taidenäyttelytunnelmointi Esa Riippa – Grafiikkaa

Taidegraafikko Esa Riippa, Sänki ja Oras 2018, (kuva Turun Taidegraafikoiden uutiskirje).

Vuoden viimeistä Galleria Joellan tiloissa olevaa taidenäyttelyä isännöi Esa Riippa – Grafiikkaa ajalla 29.11. 2018 – 6.1.2019. Hän on Suomen tunnetuinpia taidegrafiikan tekijöitä. Kutsunäyttelyssään taidegraafikko Esa Riippa esittää myös uutta tuotantoaan.

Näyttelyn erikoisuutena hän tuo esiin uuden kehystystavan. Pääosa vedoksista on liimattu levylle ja kevyesti vernissattu. Lasille ei siten ole tarvetta. Tällöin heijastukset eivät sekoita sävyjen monimuotoisuuksien aistimista.

Taidegraafikon tyyli ja tekniikka

Riippa on uurastanut taiteen parissa jo 40 vuoden ajan kotikonnuillaan. Aihepiiri ja tyyli eivät vuosien saatossa ole muuttunet. Taiteen lähteenä on luonto ja kotopuolen Kälviän valoilmiöiden havainnointi.. Hän työskentelee enimmäkseen värillisen ja mustavalkoisen syväpainografiikan kanssa.

Riipan kuvataiteen tavaramerkkinä on seesteinen, henkevä ja valoisa tunnelma. Tauluissa kuvataan suomalaisia luonnon maisemia ja asetelmia. Näitä teemoja toisinnetaan erilaatuisin variaatioin. Riipan grafiikassa luonnolliseen tilanteeseen ripotellaan myös annoksia epätodellisuutta – surrealismia.

Tunnistettavana yhteytenä teoksille epätodellisesta aihepiiristä huolimatta on huolellisen harkinnan tuloksena valitut asetelmat ja tilannekuvasta syntyvä tunnekokemus.

Kansainvälistä kokemusta ja palkintoja

Riipalla on ollut yksityisnäyttelyitä vuodesta 1972 lähtien Suomea ja pohjoismaita myöden, mutta myös Baltiassa sekä länsi- ja keskieuroopassa. Riipan taidetta on kokoelmissa Suomen valtiolla, Eduskunnassa, Kansallisgallerian museoissa ja yksittäisten kaupunkien, säätiöiden sekä yritysten kokoelmissa. Riipan töitä tavataan ulkomailla asti (Norja, Islanti, Puola, Italia, Hollanti, USA ja Itävalta). Riippa on myös palkittu taidegraafikko kotimaassaan. Hän on saanut Kuvataiteen valtion palkinnon vuonna 1977 ja Pro Finlandia -mitalin vuonna 2000. Taidegraafikko Esa Riippa on kotoisin Kälviältä (s.1947).

***

Lähde: Turun Taidegraafikoiden uutiskirje.

© Arto Laine.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: