Taidenäyttelypiipahdus Markku Ojala – Veistoksia

Etualalla veistos Madonreikä, pronssia, 2018 ja taustalla seinällä GOD’s PLAN, alumiinia, 2017 – Markku Ojala – (kuva: Arto Laine).

Galleria Joellan näyttelytilassa Läntisellärantakadulla näyttelyasettajana on kuvanveistäjä Markku Ojala tammikuun ajan 9.1 – 27.1. 2019.. Hän on antanut näyttelylle nimen Veistoksia. Markku Ojala on kotoisin Kotkasta, mutta asuu ja vaikuttaa kuvanveistäjänä Turussa. Hän on aktiivinen näyttelyisäntä. Ojala on ollut mukana lukuisissa yhteisnäyttelyissä kotimaassa ja ulkomailla (mm. Saksa, Viro, Italia ja Venäjä). Vuosituhannen alkuvuosista lähtien hän on myös järjestänyt useita henkilökohtaisia näyttelyitä kotimaassaan. Ojalan taideteoksia on kokoelmissa mm. Kankaanpäässä, Huittisissa ja Turussa. Näyttelyn veistokset ovat valmistettu valamalla alumiinista tai pronssista.

Markku Ojalan luomistyön lähtökohta on voimakas tapahtumarikas maailma. Varsinaista kohtaa tai pistettä ei voi määrittää, missä luonto loppuu ja taiteilijan työ alkaa, mikä sekin on tuulessa virtaava ja muuttuva ajatus. Kiinnepistettä ei ole. Taiteilijaa hämmästyttävät elämää säätelevät lainalaisuudet. Luonto määrää lopulta ihmisten tekemiset ja antaa niille merkityksen. Ojala mieltää teoksensa otokseksi ikuisesta kiertokulun prosessista, missä ihminenkin on vain osa suurta kokonaisuutta.

Ojalan teokset voidaan mieltää jossain määrin kuvana hänestä itsestään. Jokaisessa valmiiissa teoksessa on jokin tekijällensä ominainen kädenjälki. Taiteilijana häntä kiehtoo materiaalien tutkiminen ja testaaminen.

Näyttelyn veistokset ovat seurausta erilaisista veistoksellisista ideoista, tunnelmista ja kokeiluista. Materiaalien tutkiminen ja erilaiset kokeilut ovat olennainen osa työskentelyäni. Kokeilut synnyttävät ajatuksia ja sommitelmia, joista tulee uusia ideoita. Onnistunut veistos sekä pursuaa energiaa, että on tasapainoinen kokonaisuus” – Markku Ojala.


Lähde: Turun Taidegraafikoiden uutiskirje
© Arto Laine

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: