Taidenäyttelyfiilistely Mailis Saralehto – Contemporary Gothic IV

Teos: Kiertokulku – Mailis Saralehto 2018, yhteistyössä Vimman Prätkäämön nuoret, Joustavan Opetuksen ryhmä, Viestintäpajalaiset sekä yksittäisiä tekijöitä Pariisissa ja Turussa, (kuva: Turun Taidegraafikoiden uutiskirje).

Pyhäinpäivän ennekkona käynnistetään Mailis Saralehdon taidenäyttely Conteporary Gothic IV taidegalleria Joellass Turussa ajalle 1.11. – 25.11. 2018.

Saralehto on kotoisin Porista, mutta asuu ja työskentelee Turussa. Taiteessaan hän on perehtynyt kulttuuriin ja historiallisiin kerroksiin, kauneuden ja kauhun yhdistämiseen – katselee objektin ja subjektin välistä käsitettä. Työskentelymenetelmät ovat vapaat materiaalista ja tekniikasta. Hyvin usen hänen taiteensa muokkautuu installaatioksi.

Taidenäyttelyn fiilingit

Tämän kertainen näyttely kantaa nimeä Contemporay Gothic IV. Sarjan aikaisempia näyttelyitä on ollut jo kolme: Tampere, Berliini ja Turku (Galleria Jänis). Näyttelysarjassaan Saralehto paloittelee gotiikan konseptia tunnetilana ja moniaistisena esteettisenä kokemuksena. Materiaalina Saralehto käyttää teoksissaan silityshelmiä ja mm. luonnonantimia esimerkiksi ääniä ja kuvaa luonnosta (videoteoksia).

Kaunis ja kauhu näiden kahden käsityksen kohtaaminen nousee esiin hänen töissään. Ihmisen tuntiessa pienuutensa suurten moniaistillisten taide-elämyksien edessä, hän nöyrtyy ja kohtaa synesteettisen kokemuksen koko kehossaan. Saralehto asettaa yleisönsä rajat ylittävään ja abstraktiiviseen tunnetilaan.

Taiteilija koulun penkillä

Taideopintonsa Saralehto aloitti Porin taidekoulusta valmistuen 1999 kuvataiteilijaksi. Tästä hän hyppäsi kansainvälisyyteen ERASMUS-vaihto-ohjelmaan Antwerpeniin Belgiaan Koninklijke Academie voor Schone Kunste -kouluun 2004. Taideopisku jatkui kotimaassa täydennyskoulutuksena Turun Ammattikorkeakoulussa -Taideakatemia, kuvataide 2005. Filosofian Maisteriksi mediatutkimuksesta hän valmistui kolme vuotta myöhemmin ja koulu-ura huipentui Taiteen maisterin papereihin Taideteollisessa korkekoulussa, Aalto Ylopistossa 2011.

Saralehdon videoteoksia on ollut esillä Kiasmassa, Helsingin taidehallissa, Porin taidemuseossa, Wainö Aaltosen museossa sekä mm. Saksassa ja Ranskassa.


Lähde: Turun Taidegraafikoiden uutiskirje
© Arto Laine.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: