Taidenäyttely Juho Karjalainen: Grafiikkaa 5.12.2017 – 7.1.2018

Teos - Musta Joutsen.
Turun Taidegraafikot ry:n julkaisusta ryhmässä Juho Karjalainen – Grafiikkaa / avajaiset. Teos: Musta Joutsen. Lähde: Facebook.

Vuoden viimeinen taidenäyttely Turun Galleria Joella:ssa on taidegraafikko ja kuvataiteilija Juho Karjalaisen juhlanäyttely Grafiikkaa. Hän on kotoisin Säräsniemeltä, Kainuusta ja syntynyt 1947. Näyttely kuuluu osaan virallista Suomi100-ohjelmaa. Karjalaisella on pitkä ja menestyksekäs ura. Hänen ensimmäinen näyttelynsä oli jo vuonna 1966. Hän on myös palkittu taiteilijana kuvataiteen valtionpalkinnolla vuonna 1979  ja Pro-Finlandia -mitalilla vuonna 2010.

Taidenäyttelyn avajaisiin kiiruhtaessa alkoi juuri pyryttämään somasti. Asetuin kuuntelemaan tilaisuuden virallista osiota, minkä viimeisessä ohjelmanumerossa esiinty vielä paikallinen kitarataituri. Kuuntelin häntä haltioituneena samalla, kun toisella silmällä aloin vilkuilemaan seinälle ripustettuja taideaarteita. Fiilinki taidenäyttelyyn tutustumiseen oli pedattu herkullisesti.

Lämmikettä oli tarjolla ja kansaa oli paikalla reilun puoleisesti, mutta keskitytään itse taiteeseen. Kaikki näyttelyn työt ovat tekniikaltaan etsauksia. Karjalainen on tunnettu töistään, jossa kuvataan timmissä kunnossa olevia miesvartaloita. Toinen hänen tavaramerkkinsä on luontoaiheet. Molempia teemoja on tässäkin näyttelyssä. Osa taideteoksista ovat lähes miehen kokoisilla kankailla.

Värien käyttö on vähäistä ja pelkistettyä – välillä hätkähdyttävää. Enimäkseen Karjalainen käyttää punaliitua, mustaa ja harmaan eri sävyjä. Isot hahmot puhuvat omaa kieltään. Ihmishahmoissa työt jakautuvat realismiin ja fantasiaan. Teoksissa supistetaan taiteilijan antama viesti ytimeen asti vähäisen värinkäytön avulla taidokkaasti. Miesten alastomuus symbolisoi sanoman riisumista valeuutisista. Teosten isous painottaa totuutta. Luontokappaleillakaan ei ole mitään yllään, mutta rehellistä sanottavaa on.

Ääriviivat ovat paikoin tarkkoja – teräviä ja ohuita – paikoin paksunevia ja häviävät epämääräisyyden ja hahmon muotovarjoihin. Suurpiirteisten vetojen näennäinen kurittomuus on kuitenkin tarkkaan äärellistä. Taiteilija tuo viestinsä erinomaisesti kuuluville.

Helsingin taidelainaamossa on saatavilla Juho Karjalaisen taidetta.

www.taidelainaamo.fi
[email protected]
Puhelin: 09 673 720

Saadun tiedon mukaan, seuraava Juho karjalaisen näyttely on suunnitteilla Duetossa Helsingissä 2020 maaliskuussa.

Lähteet ja linkit:
Turun Taidegraafikoiden esite näyttelystä
Helsingin taidelainaamo
Galleria Joella – Facebookissa

© Arto Laine, kuva: Turun Taidegraafikot ry:n julkaisusta ryhmässä Juho Karjalainen – Grafiikkaa / avajaiset. Teos: Musta Joutsen. Lähde: Facebookjako.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: