Polkupyörän huolto

Huoltaminen pidentää polkupyörän ja sen osien käyttöikää huomattavasti. Listaan tässä yleisimpiä huoltotoimenpiteitä, joita useimmat pystyvät itsekin tekemään.

 

Tarvittavat työkalut:

– kiintoavain/

– taltta & ristipääruuvimeisseli

– kuusiokoloavain

– pihdit

Vaihtoehtoisesti voit myös ostaa valmiin polkupyörän huoltosetin. Niitä myydään monissa rautakaupoissa. Erikseen ostetut työkalut ovat kuitenkin yleensä laadukkaampia.

Puhdistus:

Pyörän huolto kannattaa aloittaa osien puhdistamisella. Tähän käy mainiosti mieto saippua ja liina, myös vesiletkulla voi pestä jos sellainen on käytössä. Veden joutumista laakereihin on kuitenkin syytä välttää.

Renkaat:

Tarkasta onko ilmaa riittävästi, jos ei, niin pumppaa lisää ilmaa. Joissakin pumpuissa on ilmanpainemittari, jolla voi tarkistaa valmistajan rengaskohtaisen ilmanpaineen.

Renkaiden kunto on myös hyvä tarkistaa, että onko kumi murtunut. Hapertuneen kumin tunnistaa alta näkyvistä punoskankaista (kuva 2). Laadukkaisiin renkaisiin kannattaa panostaa. Esimerkiksi itse olen ajanut pistosuojatuilla renkailla jopa 2 vuotta ilman rengasrikkoja.

Katso ohjeet renkaiden vaihtamiseen täältä

Voitelu:

Ketjut sekä laakerit tarvitsevat öljyä, toimiakseen hyvin. Puhdista laakerit ja ketjut liinalla ennen öljyn laittamista. Liika öljy kannattaa pyyhkiä pois, ettei se kerää hiekkaa ja pölyä itseensä.

Osien kiristäminen:

Ajoturvallisuuden kannalta on erittäin tärkeää, että kaikki osat ovat kunnolla kiinni. Esimerkiksi huonosti kiinni oleva jalka voi kiilautua ajon aikana pyörän pinnojen väliin, aiheuttaen vaarallisen äkkipysähdyksen. Kiristämiseen tarvitaan yleensä meisseliä ja kuusiokoloavaimia, sekä kiintoavaimia.

Ketjut:

Ketjut pitää vaihtaa, jos ne nousevat rattailta liiaksi. Asian voi tarkistaa nostamalla ketjua ylöspäin esimerkiksi meisselin avulla. Jos ketju nousee yli puolenvälin rattaan pituudesta, niin silloin se on syytä vaihtaa.

 

 

© Kirjoittaja: Oskari Salmela

© Kuvat: Tia Mäkelä  [email protected]    & Pixabay

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: