Taloudellista apua Kelasta

Toimeentulotuki on sosiaalietuus, joka on yhteiskunnan taloudellinen tuki, jolla varmistetaan henkilön ja perheen ihmisarvoisen elämän kannalta välttämätön toimeentulo. Se on osoitettu tilanteeseen, jossa henkilön tai perheen tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin. Toimeentulotuki on tilapäinen apu ja siihen voit turvautua vasta, kun olet hakenut muut sinulle kuuluvat etuudet. Opas perustoimeentulohakemukseen löytyy Kelan sivuilta.

Kuka voi saada perustoimeentulotukea

Perustoimeentulotukea voi hakea Suomessa asuva tai oleskeleva henkilö tai perhe, jonka tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin. Perustoimeentulotuki on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät selviä taloudellisesti ansiotyöllään, yrittäjätoiminnallaan, sosiaalietuuksien avulla tai muilla tuloillaan tai varoillaan. Se on myös tarkoitettu heille, joita elatusvelvollinen ei pysty elättämään.

Jos olet työtön 17–64-vuotias, ilmoittaudu TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi. Muussa tapauksessa perustoimeentulotuen perusosan määrää voidaan joutua alentamaan.

Perustoimeentulotukea voi hakea verkossa Kelan asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella kirjautumalla. Perinteisesti hakemalla voi täyttää ja tulostaa toimeentulotukihakemuksen (TO1) ja postittaa sen kaikkine liitteineen Kelaan.

Postiosoitteet

Käytä näitä osoitteita, jos mielummin haet paperihakemuksen ja mahdolliset liitteet postitse. Postitus toimii omakustanteisesti. Kirjeiden käsittelyaika on neljä päivää alueellisessa keskuksessa.

Eteläinen vakuutuspiiri ja Ahvenanmaa
Kela, PL 10, 00056 KELA

Keskinen ja läntinen vakuutuspiiri
Kela, PL 30, 33056 KELA

Itäinen vakuutuspiiri
Kela, PL 70, 70056 KELA

Pohjoinen vakuutuspiiri
Kela, PL 90, 90056 KELA

Toimeentulotuki muodostuu kolmesta osasta:

  1. perustoimeentulotuesta
  2. täydentävästä toimeentulotuesta
  3. ehkäisevästä toimeentulotuesta.

Perustoimeentulotukea haetaan Kelasta.

Kelpoisuus perustoimeentulotukeen päätetään laskelmilla tuloista, varoista ja menoista. Laskelmassa tuloja ovat kaikki hakijan tai perheen käytettävissä olevat nettotulot ja varat.

Vinkki: perustoimeentulotuen laskuri.

Lue lisää..

Muiden etuuksien vaikutus
Toimeentulotuki sosiaali- ja terveysministeriön sivuilla

***

Lähde ja lainaukset: Kela.fi

© Arto Laine, kuva ja videot: Kela.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: