Osaamisbotti selvittää osaamisesi

Osaamisbotti pyörii älypuhelimessasi. Kuva: osaamisbotti.fi

Onko itsestä kertominen vaikeaa? Olisiko asioista helpompi kertoa elottomalle tekoälylle? Jos vastasit näihin miten vain, voit silti koittaa mitä botti oikein osaa.

Siirryn osaamisbotti.fi -sivustoon mobiililla. Saatavilla on demoversio johon rekisteröityminen vaikuttaa suoraviivaiselta. Osaamibotti lähettää varmistuskoodin ja käskee asentaa Skypen. Sovelluksen ladattuani, on osaamisbotti jo yhteystiedoissani ja itse chatti alkaa kätevillä korteilla joista voi napauttaa oikeaa vaihtoehtoa. Ensin botti varmistelee kuitenkin yhteystietojani, ennenkuin päästään koulutukseen ja edellisiin työpaikkoihin. Kätevää ja melko vähän naputtelua.

Kuva: osaamisbotti.fi

Käykö osaamisbotti ihmisestä?

Eteen tulee kysymys, josta en ole ihan varma kuinka vastata, eikä valitettavasti botilta ei voi kysyä tarkennusta, vaan botti jää odottamaan vastausta kuin selkokielinen lomake. Lisäksi nykypäivän viestinnässä lähes välimerkeiksi muuntuneet emojit voisivat hieman hieman rikastaa tätä monotonista kysymystulvaa. Jos bottiin on haettu todenmukaisuutta aidoista virkailijoista, niin siinä on kyllä onnistuttu, tuumin.

Näin alkuun tunnen, että olisi helpompi vain ollut rastittaa vastaukset web-lomakkeeseen (juuri sellaiseen, jonka tämä piti tehdä tarpeettomaksi), kuin vastailla botin kysymyksiin. Myös toteutus oli vielä hieman kankeaa, ja haastattelun päätteeksi botti tarjosi minulle esimerkiksi arpajais- ja sementinvaluualan hommia IT-taidoilleni vaikka vastailinkin vähän kieli poskessa.

Osaamisbotista apua?

Botti auttaa kyllä varmasti preppaamaan esimerkiksi työhaastatteluun, jossa voi tulla samanlaisia kysymyksiä. Jos on ensikertaa valmistautumassa työelämään, on ehkä mukavampi harjoitella dialogia botin kanssa. Botti valmistaa vastausten perusteella ihan pätevän näköisen osaamiskortin joka voisi käydä vaikka CV:stä. Tulevaisuudessa botti kartoittaa sinut ennen keskustelua OMA-valmentajan kanssa, joten tietosi ovat valmiina säästäen aikaa ja vapauttaen työvoimapalvelut pois rutiinihommista.

Lisätietoa: https://www.sitra.fi/artikkelit/osaamisbotti-kaivaa-esiin-tyonhakijoiden-piilevan-osaamisen/

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: