Opiskelu

Tästä linkistä löydät kaikkea hyödyllistä opiskeluun:

OPINTOPOLKU.FI

Yksi elämän vaihe on saatu tehdyksi, kun oppivelvollisuus on suoritettu. Vapaaehtoinen ura alkaa tästä. Toisen asteen vaihtoehtoina ovat lukio ja ammatillinen koulutus. Mikäli, et vielä tiedä, mitä haluat, peruskoulua voi jatkaa vielä yhden vuoden ajan kymppiluokalle. Lukiosta voi jatkaa ammatillisiin korkeakouluihin ja yliopistoihin. Suoralla ammatillisella koulutuksella pääsee käsiksi nopeasti työelämään. Vaihtoehtoja on runsaasti.

Oppivelvollisuuden lähestyessä loppuaan, opettajat tutustuttavat oppilaansa ns. yhteishakuun. Suomessa Yhteishaku on maanlaajuinen koulutuspaikan hakujärjestelmä, jonka kautta haetaan keskitetysti joko toisen asteen koulutukseen tai korkeakouluihin. Suurin osa koulutuspaikoista on yhteishakusysteemissä mukana. Vain harvat koulutustahot ovat sen ulkopuolella. Näihin  koulutuksiin haetaan opinajon omilla hakulomakkeilla.

Hyödylliseen ja kattavaan opiskeluun liittyvä asiasivusto netistä löytyy osoitteesta Opintopolku.fi. Tietoa löytyy laajalti: Oppivelvollisuuden juuri suorittaneelle ajatuksia ja vinkkejä jatko-opiskeluvaihtoehdoiksi, lukioon aikovalle, ammatilliseen koulutukseen pyrkivälle, ammattikorkeaan tähtäävälle, yliopistouraa ajattelevalle. Mukaan on otettu lisäksi oppisopimuskoulutus ja aikuiskoulutusvaihtoehdot.

Kouluissa toimii joko kiertävänä tai vakinaisena opinto-ohjaaja, jolta kannattaa käydä kysymässä opiskelumahdollisuuksia henkilökohtaisesti. OPO tuntee koulunsa oppilaat ja voi räätälöidä sinulle oman opintosuunnitelman. Opinpolku.fi -sivustolla on ohjeita myös OPO:lle. Samalta sivustolta löytyy linkki ePerusteet. Sivulla  tutustutaan voimassa oleviin opetussuunnitelmien ja tutkintojen perusteisiin. Perusteita julkaistaan palvelussa vaiheittain.

***

Tarkempaa tietoa opiskelupaikoista:

http://visioita.fi/opiskelusanastoa/

Lähteet:

Opiskeluun erikoistunut nettisivusto: opintopolku.fi
Turun kaupungin nettisivusto : Päivähoito ja opiskelu Turussa

Linkkejä:

Turun kaupunki: Opetuksen verkkopalvelut

Yhteistyössä:

© Humak, Yhteisöpedagogian opiskelijat