Nyt on trendikästä juosta ja kerätä roskia siinä ohessa

Rannalle ajautunut muoviämpäri, (kuva: Pixabay).

Muovin lisääntyminen mailman merien roskaajana, on herättänyt valveutuneet ihmiset. Läntisestä naapuristamme Ruotsista lähtöisin oleva liikuntamuoto Plogging – roskajuoksu – on vihdoin rantautunut tänä kesänä Suomeenkin. Sana on yhdistelmä ruotsinkielen sanoista jogging (hölkätä) ja plocka upp (poimia). Tämä uusi laji sulauttaa yhteen juoksemisen ja ympäristön puhtaanapidon. Muissakin valtioissa ollaan ryhdytty asian tiimoilta toimeen. Asiassa kunnostautuneita maita ovat olleet jo mm. Costa Rica, Filippiinit, Latvia, Meksiko, Norja, Peru, Portugali, Ranska ja Skotlanti.

Roskajuoksu on monipuolista liikuntaa

Hölkätessä roskapussin kanssa, samalla kerätään roskia maastosta tai vaikkapa puistosta. Liikunta monipuolistuu juoksemiseen nähden roskia noukkiessa, koska pitää samalla vääristyä, kyykistyä, venytellä ja mahdollisesti kurkotella putsatessa maastoa sinne tänne jätetystä roinasta. Ainakin reidet ja ahteri kiinteytyvät.

Jos juokseminen ei niin kiinnosta roskia kerätessä, voihan roskajuoksun vaihtaa vaikkapa roskakävelyksi, -skeittaukseksi, -melomiseksi, -pyörailyksi tai -vaelteluksi. Mielikuvitus on rajana. Aikaisemminkin on roskien huolimattomaton käsittely saanut yksittäiset ihmiset ympäristötalkoisiin, enää ei vain tarvitse häpeillä roskien siivoamista, vaan nyt tällainen aktiviteetti on saanut oman nimen toiminnaalleen – Plogging. Nyt on trendikästä ulkoillessa hieman myös siivota omia kulkureittejään. Olokin paranee, kun on saanut tehtyä hyvän työn ja elintila on hieman puhtaampi. Joskus palkintokin saattaa tulla vastaan, kun pienen kunnostusrupeaman jälkeen löydetystä esineestä saattaa saada itselleen hyvänkin käyttöesineen.

Varusteiksi tarvitaa urheilukuteet ulkoiluun, roskapussi ja suojahanskat käteen roskien keräämiseksi. Hieman pitää olla varovainen. Jos roska näyttää kummalliselta, jätä se noukkimatta. Informoi tästä myös paikallista jätehuoltoa. Poimitut roskat viedään sitten asianmukaisesti roskikseen. Pitää muistaa vielä myös kierrätysnäkökulma roskien jättämisessä ympäristöhuollon kontolle.

Vinkki: Roskajuoksu -tapahtumia järjestetään kuluvan kesän aikana joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina.

***

Lähde: TS tänään – Turun Sanomat 22.5.2018

© Arto Laine.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: