Mummolan muistoja – jälkiruoka samettihuttu

Mummolan samettihuttua valmiina tarjoilua varten.

Mummolan muistona säilynyt herkullinen jälkiruoka Samettihuttu, on kuitenkin äidin resepti. Ilmeisesti olen lapsuusvuosiltani unohtanut suurimman osan vekarana elämisestäni. Olen käyttänyt tätä reseptiä sittemmin aikuisiällä, kun vieraille on tarjottava jotakin hyvää jälkiruokaa maittavan aterian kruunaamiseksi. Aineksia ei tarvita kovin paljon, mutta ulkoilu metsässä on pakollista kesäkaudella. Talvella on käytettävä pakastettua kesää.

Perusannoksella valmistetun hyveen määrä ei ole kovin suuri. Resepti on mitoitettavissa suuremmiksi annoskokonaisuuksiksi. Perusannoskokoa voi suoraan verrannollisesti kasvattaa. Jos halutaan tupla määrä samettihuttua, kerrotaan reseptin  perusannosarvoja kahdella. Kerman määrässä on hieman säätövaraa. Jos valmistat kaksikertaisilla aineannoksilla, voi sitä huoletta käyttää 5 dl vaikka ohjeen mukaan tarvittaisiinkin vain 4 dl.

Resepti Samettihuttu

Puolukan voi survota vaikka kauhan pohjalla ellei keittiötarvikkeista löydy survotinta. Seuraava vaihe on sekoittaa talkkunajauhot ja sokeri puolukkaseokseen. Ainekset ovat hyvin hämmennetty, kun aineksista on muodostunut jähmeä massa.

Perusannos

2 dl tuoreita puolukoita
2 dl kuohukermaa
2 rlk sokeria
2 rlk talkkunauhoja

Pakastetut marjat on ensin sulatettava. Tositoimiin päästään survomalla tuoreet tai sulaneet puolukat astiassa. Samaa astiaa voi käyttää edelleen, kun lisäät sokerin ja talkkunauhon survokseen. Sekoita hyvin.  Jauhopaakkuja ei erikseen saa erottua seoksessa.

Kerman vatkauksessa pitää olla valpas. Eka eräni 5 dl kermasta muuttui vaahdoksi, kun kiinnitin liikaa huomiota Ylen pääuutislähetykseen. Kerma on sopivaa käytettäväksi, kun se näyttää samettiselta. Parhain samettisuus saadaan lopettamalla vatkaaminen juuri ennen vaahtoutumista.

Lopuksi kaada kerma sopivaan astiaan vatkattavaksi käsin tai koneella. Kerma ei saa missään tapauksessa vaahdottua. Lopeta vispaaminen ennen kuin se muuttuu vaahdoksi. Kermaa on tarpeeksi vatkattu, kun vispilän jälki alkaa näkymään kerman pinnalla. Kermavaahto ei tässä yhteydessä käy lainkaan. Tuloksen pitää olla sametoitunut, mutta ei siis vaahtoutunut.

Ainekset ovat hyvin sekoitettu, kun puolukkasurvos on kiinteän oloista.

Kumoa molemmat sekä sametoitunut kerma ja puolukkasurvosseos samaan astiaan. Sekoita yhdistelmää erittäin hyvin pohjaa myöden. Valmista on, kun seoksesi on kauniin punertavaa, eikä valkoisia raitoja esiinny. Siirrä astia tämän jälkeen jääkaappiin jähmettymään. Tarjoile sopivissa astioissa pieninä annoksina.

Käyttämäkseni talkkunajauhoksi on valikoitunut tuote, jossa on kauraa, ohraa, hernettä muun ohella samassa paketissa. Ainakin tämä talkkunajauhoversio on hyvin monikäyttöistä. Niitä voi pistää puuron sekaan, käyttää leivonnassa tai lisätä sellaisenaan viiliin, jugurttiin, piimään tai rahkaan. Sekoita vain ensin kunnolla ja nauti välittömästi.

***

© Arto Laine.

 

 

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: