Muinainen muotinäytös – lähilöytöjä arkeologisilta kaivauksilta

Ensimmäiset asutuksen merkit ilmaantuivat Etelä- ja Kaakkois-Suomeen sekä Pohjois-Lappiin n. 8800 eaa., kun jääkauden jälkeinen mannerjää suli pikkuhiljaa Suomesta n 10 000 vuotta sitten. Alkoi kivikausi. Siihen aikaan työkaluja tehtiin pääasiassa kivestä, puusta ja luusta. Tuolloin käytettiin myös savea ja nahkaa ym. eläimistä ja kasveista saatavia aineita. Kuvituksissani esiintyy löydöksiä tuolta ajalta – hituseen mielikuvistusta yhdistäen…

Kivikausi jaetaan Euroopassa ja Aasiassa kolmeen aikakauteen: paleoliittiseen, mesoliittiseen ja neoliittiseen kauteen. Ajalliset siirtymäkohdat vaihtelevat alueittain. Paleoliittinen kausi on aikaa ennen jääkauden loppua n. 12 000 v. sitten. Mesoliittinen kausi on kivikauden alkuvaihe, jolloin harjoitettiin metsästystä ja keräilyä. Neoliittisella kaudella kehittyi maanviljely.

Kivikautisia löytöjä Varsinais-Suomessa on äärimmäisen vähän, koska alue oli tuolloin vasta nousemassa merestä. Raisiosta on kuitenkin löydetty kivikautinen asuinpaikka ajalta 3200 – 2900 eKr. Nämä löydöt ovatkin useimmiten peräisin juuri asuinpaikoilta, joilta löytyy mm. saviastianpalasia, pieniä kiviesineitä, nuotiokiveyksiä jne.

Valtaosa Raision muinaisjäännöksistä edustaa rautakautta. Näitä löytöjä on tehty asuinpaikoilta ja kalmistoista. Kalmistoja on löydetty ja tutkittu paljon enemmän kuin asuinpaikkoja. Vanhoista haudoista on löytynyt runsaasti esineitä, koska ennen kristinuskon tuloa oli yleisenä tapana haudata aseita, koruja ja tarvekaluja vainajan mukaan.

 

 

 

 

 

 

Myös lapsille valmistettiin asuja ja leikkivälineitä.

Rautakautiset muinaisjäännökset keskittyvät Raisionjoen läheisyyteen, missä maaperä oli alkukantaiselle maanviljelykselle soveliasta. Kallion koloihin haudattiin poltettuja vainajia lähinnä viikinkiajalla (n. 800 – 1025 jKr.) Haudoista löytyi kuitenkin runsaasti hyvin säilyneitä kankaanjäänteitä, joiden avulla on rekonstruoitu ns. Raision muinaispuku, vauraan naisen asu 1100-luvulta.

 

Noin vuosiin 980 – 1220 jKr. (siis viikinkiajan lopulle ja ristiretkiaikaan) ajoittuvalta Raision asuinpaikoilta löydettiin epätavallisen hyvin säilyneitä hirsirakennusten jäännöksiä, joita lämmitettiin kookkailla kivistä rakennetuilla kiukailla. Löydöt antavat arvokasta tietoa arkielämästä vauraalla rautakauden maatilalla.
Kalmistoista on löydetty epätavallisen arvokkaita esineitä, kuten 700-luvun soturin aseistus, 1100-luvun hopeakoristeinen sotakirves ja samanaikainen hopeafiligraanisolki, joka kuului naisen pukuun.

 

 

 

 

 

 

***

 

Tekstit: Wikipedia ja Raision arkeologisten kaivausten raportit

Piirrokset: Tia Mäkelä

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: