Mielensäpahoittaja, Iloisia aikoja 2018 – katsojakokemus

Mielensäpahottaja ja Sofia ostoksilla, (levittäjä: Nordisk Film).

Taustaa elokuvalle

Paljon puhutaan kakkososien hyvyydestä verattuna alkuperäiseen ykkösosaan. Kerran aikaisemmin olen myöntänyt ilolla, että elokuvan kakkososa on ollut selkeästi parempi kuin ykkösosa. Näin kävi, kun Mamma Mia! elokuva julkaistiin.

Nyt joudun myöntymään jo toisen kerran lyhyen ajan sisään, sillä Mielensäpahoittaja, Iloisia aikoja on elokuvan kakkososana ja yksilönäkin minun elämäni parhainpia. Vaikka sikäli kakkososasta ei voi oikein puhua, koska miltei koko tuotantotiimi on vaihtunut. Voisi ihan yhtähyvin sanoa tämän elokuvayksilön olevan suomalaisen elokuvatuotannon huippua.

Ensimmäisen Mielensäpahoittaja elokuvan ohjannut Dome Karukoski omalla tyylillään sai hyvän elokuvan tehtyä. Toisen Mielensäpahoittajan ohjaaja Tiina Lymi ei ole pekkaa pahempi. Hänen ohjaajan suorituksensa on huippuluokkaa. Pitänee myöntää, että monesti naisen kosketus asioihin kuin asioihin saa maailman näyttämään paremmalta. Tiina Lymin ohjaustyössä kaikki näyttelijät tekevät huippusuorituksen Heikki Kinnusen upean roolitsuorituksen johdolla. Lymin ohjauksessa Mielensäpahoittaja, Iloisia aikoja on kirjailijansa Tuomas Kyrön luoman hahmon kaltainen.

Syventyminen elokuvaan

Mielesäpahottaja opettaa lapsenlastaan Sofiaa ajamaan, (levittäjä: Nordisk Film).

Elokuva alkaa maatilallisen Mielensäpahottajan – Heikki Kinnunen – emännän hautajaisista, jossa mies ilmoittaa päättävänsä kuolla. Ilman emäntää elämää ei enää ole. Mutta kohtalo astuu mukaan kuvioihin. Mielensäpahoittajan toisen pojan tytar – Satu Tuuli Karhu – vasta 17-vuotias Sofia pistää vanhan kaavoihinsa kangistuneen äkkiväärän miehen elämän uusille raiteille. Pian sitten Sofialla onkin kerrottavanaan salaisuus, joka saa mielensäpahoittajan sydämen lopulta sykkimään elämälle.

Sofian vanhemmat – näyttelijät Jani Volanen ja Satu Knihtilä halveksuvat Suomea ja mitä ikinä siihen liittyykään. He tuputtavat tyttäreleen uraa, joista he itse jäivät aikoinaan vaille ja kuvittelevat Sofiankin ajattelevan vanhempiensa lailla ja tähtäävän kansainväliseen uraan kaukana Suomesta. Sofian vanhemmat eivät voisi olla enemmän pihalla tyttärensä elämästä. Niin tytär karkaakin sitten pappansa – Mielensäpahoittajan – hoiviin pian hautajaisten jälkeen.

Mielensäpahottaja, (levittäjä: Nordisk Film).

Saatesanat elokuvasta

Mielensäpahoittajana Heikki Kinnunnen on aivan mahtava. Komediallisessa elokuvassa hänen näyttelijäkemiansa toimii muiden näyttelijöiden kanssa erinomaisesti. Kaikki tekevät upean roolituksen. Mielensä pahoittajan lapsenlapsena Sofiana Satu Tuuli Karhu on erittäin luonteva. Sekä Volanen ja Knihtila Sofian vanhempina naurattavat makeasti aivan pihalla olevina vanhempina.

Elokuvassa on draaman aineksia sopivasti ja elokuvan mukana on helppo pysyä. Nauruhermoja koetellaan toistuvasti, mutta myös kyyneleet tippuvat välillä popkorneihin. Elokuvan edetessä tunnelmallisuus ja tunnepitoisuus kasvaa korkoa koko ajan. Elokuvan loppuhuipennus on henkeä salpaava. Erityisen koskettava kohtaus on aivan elokuvan lopussa tapahtuva Mielensäpahottajan monologi, joka särkee sydämen..  Varatkaa mukaan nenäliinoja.

Ottakaa opiksi, on niin monta asiaa, joita ei saa takasi..

Mielensäpahottaja

***

Mielensäpahottaja, Iloisia aikoja 2018

Pääosissa: Heikki Kinnunen, Satu Tuuli Karhu, Sulevi Peltola, Jani Volanen, Elina Knihtilä, Ilkka Forss, Mari Perankoski, Kaisa Hela, Janne Reinikainen ja Sai Sikander, Ohjaaja: Tiina Lymi, Genre: komedia, draama, Kesto: 118 min. Ikäsuositus: 12, Levittäjä: Nordisk Film.

© Arto Laine.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: