Matonpesusesonki alkoi tänään Turun alueella

Matonpesuharjan pitää olla tuhti ja hyvin kädessä pysyvä, kuva: Arto Laine.

Kaunista säätä on pitänyt viimeiset kolme viikkoa. Muutama päivä vielä, niin saadaan ennätyslämmin toukokuu pitkiin aikoihin. Laskennallisia hellepäiviäkin on ollut piakkoin enenmän kuin aikoihin.

Tarkoitus ei suinkaan ole toimia Pekka Poudan viran sijaisena, vaan julistaa vuoden liikunnallisen toimintakauden alkaneen. Turun alueen matonpesupaikat ovat avattu käyttöä varten tänään. Paikat sijaitsevat Halisissa, Hirvensalossa, Jäkärlässä, Moisiossa, Paattisilla, Runosmäella ja Varissuolla.

Ennen kuin Turussa Pansion Marinan rakennus pystytettiin Raisionjoen suulle, paikalla oli silloiset mitat täyttävä matonpesupaikka 1970-luvulla. Tuohon aikaan maalla ja usein myös kapungissa jälkikasvu pistettiin mattoja pesemään. Hennon pyörän tarakalle lastattiin kaksi isoa olohuoneen mattoa. Mukaan heitettiin mäntysuopasaippuan palanen ja mattoharja.

Pikkupojat olivat märkien isojen painavien mattojen kanssa helisemässä, mutta työ tuli tehtyä sisulla. Vaikka mäntysuovan palanen luiskahti jokeen, maton pesu ei keskeytynyt, kun ystävällinen setä jakoi omansa ja antoi sen ahkerille ja tunnollisille muksuille (?).

Matonpesupaikkoja saa käyttää aamusta iltaan. Jotta matot kuivuisivat puomilla nopeammin, mattomankelia kannattaa käyttää. Aikaa ei erikseen tarvitse varata, eikä käyttäminen ole maksullista matonpesupaikoilla. Jokaisella paikalla on varusteina kuivauspuomit, pesualtaat ja mattomankelit. Nämä ’liikuntapaikat’ ovat vain kotitalouskäyttöön. Pesupaikat ovat avoinna sään sen salliessa lokakuun loppuun asti.

***

© Arto Laine.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: