Masennuksesta selviytyminen

Poissa.

Juha Vainion laulussakin sanotaan, että ” Elämä on ihanaa, kun sen oikein oivaltaa”. Lauseeseen sisältyy elämän onnen löytyminen. Mutta ihmiskohtaloita on yhtä paljon kuin on ihmisiäkin. Suurin osa meistä selviää elämän kolhuista vahvistuen kohtaamaan uusia seikkailuja, mutta hyvin usealle meistä suomalaisista jopa viidennekselle lukuisat vastoinkäymiset, yksittäiset elämän kohtalot -ystävän tai läheisen kuolema tai vastaavat, vaivuttavat meidät masennuksen syviin syövereihin, joista eivät kaikki selviä yksin takaisin pinnalle.

Tässä artikkelissa pyritään tuomaan esille niitä tahoja, joilla on mahdollisuus auttaa. Näissä esitetään myös mahdollisuutta itsehoitoon, jos tuntuu siltä, että olisi omia voimia jäljellä. Aina olisi hyvä olla myös uskottu ihminen, tukihenkilö tai vertaistukiverkosto käytössäsi. Turun alueella mielenterveystyöhön voi käydä tutustumassa jalkaisinkin osoitteessa Hämeenkatu 28 E. Netissä hyvät sivut omaava rekisteröity yhdistys on osoitteessa www.itu.fi. Käyppä vaikka tutustumassa, ehkä jo tänään. Paikanpäältä saa esitteitä, tietoa, infoa sekä keskusteluapua mielenterveyteen liittyen.

Kuinka vanhempi voi tukea ja auttaa nuorta? Tietoa vanhemmille

Nuori kokeile heti vaikka tällaista sovellusta!

Chillaa on yhdessä nuorten kanssa kehitetty sovellus ihan kaikille suomalaisille nuorille. Se auttaa stressin ja jännityksen lieventämisessä ja itsevarmuuden kehittämisessä.

Chillaa tsemppaa sinua oman mielen hallinnassa ja auttaa hankalien asioiden kohtaamista. Chillaasta löydät rentoutus- ja mindfulness-harjoituksia, vinkkejä kiperiin tilanteisiin ja tsemppiä muilta nuorilta.

Toivokoettelemuksista selvitymiseen Oma-apuohjelma nuorille – Selviytymiskeino – sanan käytöstä voitaisiin luopua ja käyttää sen sijaan esimerkiksi sopeutumiskeinoa. Kyse on menetelmistä ja tavoista, jotka edistävät toipumista kohdatessamme hankalia asioita.

Masennukseen yhdistettyjä vaaran elementtejä on useita, sekä sukupuuhun liittyviä, että ympäristötekijöitä. Itsetuntovaikeudet, koettelevat elämäntapahtumat, yksinäisyys, lapsuudessa koetut traumat, alkoholin, tupakan ja huumeiden käyttö sekä tietyt persoonallisuuden piirteet myös altistavat masennukselle.

***

Lähteet:

Nuorten mielenterveystalo.fi – Nuorten mielenterveystyö

www.itu.fi -Turun mielenterveysyhdistys

vastaamo.fi/masennus – Psykoterapiakeskus

© Arto Laine

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: