Markku Laakso – ja muualla soi tuuli Taidenäyttelyvierailu

Markku Laakso, teos Kaksoset 2018, tekniikkana öljy kankaalle.

Täydenäyttelytapahtumat jatkuvat Turussa Galleria Joellassa

Läntisenrantakadun varella teatterisillan vierustalla lokakuun ajan 3.10 – 28.10.2018. Vuorossa on Markku Laakso. Hänen näyttelynsä otsikko sopii hyvin vuodenajan sääoloihin – ja muualla soi tuuli.

Markku Laakso

Markku Laakso (s.1970) on kotoisin Länsi-Lapista Enontekiöstä. Hänellä on aikaisemmin ollut näyttelyitä Turussa, mutta viimeisimmästä on vierähtänyt jo yli kymmenen vuotta. Mutta nykyään Turussa on myös hänen asuin- ja työpaikkansa. Taiteilijauransa aikana hän on tullut tunnetuksi Elvis-aiheisista maalauksistaan. Viimeisten vuosien aikana Laakso on lisännyt näkemystään taiteessa valokuva- ja videoteoksillaan. Puolisonsa kuvataiteilija Annika Dahlstenin kanssa he ovat tarkastelleet aiheena mm. Laakson saamelaisia sukujuuria. Göteborissa, Ruotsissa alkuvuodesta he ovat saaneet mediahuomiota näyttelystään Röda Sten Konsthallissa.

Laaksolla on hyvin kansainvälinen ja monipuolinen ura. Hän aloitti taiteilijaopintonsa Limingan Taidekoulusta (1987-1990). Tämän jälkeen hän löysi Turun ja kävi Turun Piirustuskoulua neljä vuotta (1990 – 1994) . Viimeiset opinnot hän suoritti Turun Taideakatemiassa (1999 – 2001), jonka jälkeen hän toimi Turun Taiteilijaseuran puheenjohtajana (2001 – 2004).
Laakson uralle on kertynyt lukuisia yksityisnäyttelyitä, yhteis- ja ryhmänäyttelyitä kotimaassa ja ulkomailla sekä performansseja ja screeningejä. Kotimaan lukuisissa kaupungeissa, Norjassa ja Ruotsissa hänen töitään on monissa kokoelmissa. Onpa hän osallistunut Sodankylän elokuvajuhliinkin. Kansainvälisyyttä hänellä on mm. Belgiasta, Espanjasta, Italiasta, Japanista, Ranskasta, Saksasta ja USAsta. Vieläpä löytyy puolisonsa kanssa toteutettu Screening Afrikan Namibiassa.

Taidenäyttelyn – ja muualla soi tuuli – tunnelmia

Markku Laakso, teos Muistoa Kunnioittaen III 2018, tekniikkana: oljy kankaalle.

Teosten valmistustekniikkana käytetään öljyä kankaalle tai levylle. Aihepiireinä toimivat pääasiassa Kaksos- ja hautajaisteemat. Toisaalta Päästä varpaisiin teoskokonaisuus sisältää yli 80 kuvaa ihmisistä. Siinä esitystapa on kiehtova. Katsojan pitää koostaa osasta kuvista ehjiä osakokonaisuuskuvia itse palapelien tapaan. Nämä alastonaiheiset kuvat edustavat klassista taidetta ja tuovat näyttelyyn ripauksia hilpeydestä.

Laakson kuolemateema maalauksiin ovat tuoneet vaikutteita Vilho Lammen Äidin haudalla ja Edward Muchin Kuolema sairashuoneella teokset. Suru on olennainen osa elämää. Sitä löytää mm. kuolemasta, terveydestä ja haaveista. Suru on keino löytää tie eteenpäin.

Kaksosaihe kiinnostaa Laaksoa, koska ” Elämän sattumanvaraisuus ja moninaisuus korostuu kaksosissa. Miten elämä muuttuu, jos olenkin tämän sijaan tuossa, tai kun meitä onkin kaksi samanlaista?” – Markku Laakso.

Laakson maalausten hahmottaminen alkaa epämääräisestä kuvasta. Hän aluksi katsoo kehittyvää kuvaa kuin vanhan filmikameran linssin läpi, jossa fokus ei ole kohdallaan. Pikkuhiljaa kuvan motiivi ja ymmärrettävyys valtaa alaa. Se alkaa hahmottua ja selväpiirteistyä. Alussa eteerinen alkukuva kehittyy aihepiiriin sopivaksi valmiiksi teokseksi, joka edustaa metateemoja: ihmistä, luontoa, syntymää ja kuolemaa.


Lähde: Turun Taidegraafikoiden uutiskirje

© Arto Laine.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: