Maija Albrechtin Mustaa valkoisella taidenäyttely

Maija Albrecht on syntyjään turkulainen, mutta asuu ja työskentelee Inkoon Degerbyssä. Alkutaipaleensa taiteen parissa hän taittoi Kankaanpään taidekoulussa 1980 ja 90-luvun taitteessa. Kansainvälisiä taideopintoja hän suoritti Kungliga Konsthögskolanissa Tukholmassa Ruotsissa 1996-97. Samoihin aikoihin han valmistui Kuvataideakatemiasta kuvataiteen Maisteriksi.

Kuvataiteilija ja taidegraafikko Maija Albrecht palaa Turun Galleria Joellaan muutaman vuoden jälkeen upealla taidenäyttelyllään Mustaa valkoisella. Näyttelykokonaisuus muodostuu tällä kertaa grafiikasta ja esineteoksista. Näyttely on esillä 30.1 – 17.2. 2019.

Albrechtin teoksissa vanhemmalla väellä saattaa tulvia 60- ja 70-lukujen kouluvuodet mieleen, kun teoksissa on tunnelmaa vanhoista luonnontieteellisistä kuvituskuvista. Monesti aiheena ovat linnut ja kasvit. Taiteilija ihailee elämän kiertoa ja kulkua. Luonnolla ja ihmisellä on suhde, jota hän teoksissaan miettii. Kiinnostus ympäristön ilmiöitä kohtaan on peruja Albrechtin opettaja-äidin muisteloista. Kuvataiteen lähtökohtana on mielenkiinto ja pyrkimys kuvailla ja käsittää elämää ja kaikkia otuksia maanpäällä.

Mustan linnun katseessa on on jotain syvää ja salaperäistä. Sen edessä voi kysyä itseltään, kuka minä olen.” – Maija Albrecht.

Koulussa havainnollinen opetusmateriaali eläimistä on aina täytettyä, mutta Albrecht luonnehtii mallejaan eläviksi, piirtämällä kuvitelluiksi ja kuviin vangituiksi. Teoksissa perusideana on olemassaolevan seurailu, missä kiehtooo jokin ei tunnistettava. Grafiikoissa mielenkiintoista on piilotajunnan suhde todellisuuteen ja kuvitteellisuuden suhde eksaktiuuteen. Pikkumaisen tarkasti piirrettyyn yhdistyy mielenliikkeitä ja herkkyyttä.

Albrectilla on pitkä tausta näytteilleasettajana sekä yksityis- että yhteis- ja ryhmänäyttelyjen saralla. Tämän kertainen näyttely on jo kolmas Turun Joella Galleriassa. Mutta häntä voi pitää kansainvälisenä tekijänä Graafikkona ja Kuvataiteilijana, sillä hän lukuisien kotomaan ja Ruotsin näyttelyiden lisäksi, on järjestänyt niitä Pohjois-Amerikassa Kanadassa ja USAssa, mutta myös mm. Bosnia-Hertsegovinassa, Norjassa, Filippiineillä ja Thaimaassa.

Muita näyttelyjä

Galleria Saskia, Tampere, (Maija & Kristoffer Albrecht), 15.3.-3.4.2019


Lähteet:

Taidegraafikkoyhdistyksen uutiskirje
www.maijaalbrecht.com/

Linkit:

www.taidegraafikot.fi/taiteilija/albrecht-maija/​
www.kristofferalbrecht.com
www.galleriat.net/duetto

© Arto Laine.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: