Kritiikin vastaanottaminen rakentavasti

(kuva: Pixabay)

Monet haaveilevat palkinnon ja maineen saavuttamisesta. Usein menestys ei koidu yhdessä yössä, vaan pitkän puurtamisen jälkeen. Useimmiten tie tähtiin on kivikkoinen ja palkintoaan saa jäädä odottamaan. Sitkeys ja asiaansa uskominen palkitaan. Lopussa kiitos seisoo sanotaan, mutta matkanvarrella on osattava ottaa kritiikkiä vastaan. Kritiikkiä on kaikkialla etenkin onnistumisen vanavedessä. Siihen on vain osattava suhtautua oikealla tavalla. Mallia voi seurata politiikkojen työnkuvassa.

Useammat meistä ovat arkoja kritiikille. Menemme monesti lukkoon ja alamme seisoa takajaloilla ja niskakarvat nousevat pystyyn. Säikähdämme toisten vastakkaista mielipidettä ja sujahdamme mahdollisimman liukkaasti pois paikalta. Tämä on juurikin, mitä ei pitäisi tehdä, vaan päin vastoin tapahtuma on kohdattava suoraselkäisesti.

Rauhoita itsesi ja rentoudu. Kun huomaat vastaanottavasi kritiikkiä, hengitä rauhallisesti ulospäin niin, että olkapäätkin laskeutuvat. Tärkeintä on keskittyä kuuntelemaan, mitä puhujalla on mielessään. Fokusoidu puhujan viestiin sen sijaan, että alkaisit kuumeisesti kehitellä vasta-argumenttia tai puolustelisit itseäsi.

Mielellään myös kysy rakentavasti, mikäli annetussa kritiikissä on jotain itsellesi vaikeaselkoista. Hyvä tapa on myös pyytää kriitikkoa kertomaan argumenttinsa uudelleen. Tärkeää on, ettet katoa mihinkään paikalta, vaan luo yhteistyön ilmapiiri arvostelijan kanssa ja tuumikaa yhdessä, miten epäkohtia voisi oikoa ja miten asiaa olisi mahdollista edistää ja kehittää.

Kritiikkki on monasti hyvinkin tarpeellista. Muuten asiat eivät parane. Tärkeätä on kiittää kritiikistä. Nyt tiedät, missä on korjaamisen varaa ja missä kohentaa asioita.


Lähde: Jenni Janakka: Röyhkeyskoulu 2019.
© Arto Laine.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: