Yhdistä ulkoilu ja kevään edistymisen seuranta

Kuva: Oskari Salmela

Pimeä talviaika on ohi ja valon määrän lisääntyminen virkistää joka vuosi aina yhtä yllätyksellisesti ja mieluisasti. Talven taittumisen kevääksi voi huomata, kun mm. lintubongareiden kevätkiireet alkavat. Ensimmäisien muuttolintujen saapuminen on aina kiehtovaa. Kevät onkin nyt jo lähes puolivälissä. Ainakin yhden kevään edistymistä kuvaavan luonnon tapahtuman olen huomannut metsäpolulla. Leskenlehti kukkii jo kovaa vauhtia. Kuvatodiste on maanantailta 26.3.2018. Jos huomaat sattumalta tällaisia ohimennen, niin halutessasi voit ilmoittaa havaintosi Luonto-Liiton Kevätseurantaan. Nettisivulla kerätään materiaalia ja ilmoituksia kevään edistymisestä eläin- ja kasvilajien tilasta kertomalla.

Huomioita luonnosta voi ilmoittaa milloin vain. Tosin erityisen mielenkiinnon kohteena on kevään etenemisen vaiheet kahdeksana kevätseurantaviikonloppuna. Tarkoituksena on koostaa laaja-alainen näkemys koko Suomen keväästä.

Jäljellä olevat kevätseurantaviikonloput 2018

Tänä keväänä vielä jäljellä olevat kevätseurantaviikonloput ovat kahden viikon välein. Viimeinen on kesäkuun puolella.

  • vko 15, 14.- 15.4.2018
  • vko 17, 28. – 29.4.2018
  • vko 19, 12. – 13.5.2018
  • vko 21, 26. – 27.5.2018
  • vko 23, 9. – 10.6.2018

Kevätseurantaan täytettävä nettilomake

Kevätseuranta on viihtyisää ja helppoa kuin heinänteko. Ketä vain luonnosta kiinnostunut voi osallistua tähän aktiviteettiin. Havaintoja voi kirjata nettilomakkeella, silloin kuin itselle sopii. Erityisesti kevätseurantaviikonloppuina ulkoilun tai retkeilyn ohessa voi osallistua samalla luonnon tutkiskeluun.

Kevätseurannan teema-aihe

Kevätseuranta-tapahtumassa on joka vuosi myös oma vaihteleva teemansa. Vakiosti seurattavien lajien lisäksi tarkkaillaan teeman mukaisesti muuttuvia teemalajeja. Tämän vuoden teemana on Kevätseurannan unohdetut.

***

Vinkki: Ylen aamu-TV ohjelmissa kerrotaan havainnoista ja kevään etenemistä jokaisen seurantaviikonlopun jälkeen torstaina.

Lähde: www.kevätseuranta.fi

Linkki: www.birdlife.fi

© Arto Laine.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: