Jalkojen hyvinvointi – elämän mittainen huolenpito

Jaloista pitää huolehtia muidenkin kuin diabeetikoiden. Diabeetikon jalkojen hoito on päivittäistä rutiinia. Ihon kuivuminen äityy kantapäiden alueella joskus jopa kivuliaaksi puhumattakaan kuolleiden ihosolujen aiheuttamasta kutinasta. Iho saattaa kantapäissä kuivua jopa niin paljon, että se aivan halkeilee. Näistä saattaa kehittyä jopa haavaumia. Diabeetikoille haavojen paraneminen usein pitkittyy.  Jalkojen omaehtoisen hoidon sijaan parempana hoitosuosituksena on käynnit rekisteröidyllä jalkojenhoitajalla. He ovat alan ammattilaisia.

Talviaika on otollista aikaa jalkojen ihon kuivumiselle. Kuivuus edesauttaa jalkojen ihon kovettumille, halkeamille ja känsille. Raspit, hohkakivet ja hiomarullat on syytä jättää kaupan hyllylle. Raspin käyttö vain pahentaa ihoon muodostuneita ongelmia. Parhain vastalääke on säännöllinen rasvaus. Jos tällainenkaan ei auta, käytä voiteita, johon on lisätty ureaa ja karbamidiä. Oikein paksuihin kovettumiin käänny asiantuntijan puoleen. Muutenkin terveyden ja sairaanhoidollisissa asioissa on ensisijaisesti lähestyttävä asianmukaisten tahojen tai lääkärin puoleen.

Pese jalkasi päivittäin kunnolla lian ja kuolleen ihon poistamiseksi. Huolehdi jalkojen kosteuttamisesta. Käsittele jalkapohjia voiteella, jolla on 50 % rasvapitoisuus minimissään. Myös kenkien valinnassa kannattaa ajatella muutakin kuin hintaa. Osta oikeanlaisia kenkiä. Keinokuituiset materiaalit saattavat näyttää upeilta, mutta mukavuuden on käytävä sen edelle. Materaalina nahka on paras. Se on hengittavä ja jalkaan mukautuva materiaali. Kengän koko on oikea, kun pisimmälle yltävän varpaan päästä on sentti vapaata tilaa.

Vinkkejä jalkojen hoitoon:

Varaa sisäkäyttöön sukat tai sisäkengät, jotta jaloille jää aikaa tuulettua päivän aikana.
Pese sukat kuumassa 60 asteessa. Valitse pesuaine huolella, sillä jotkut voimakkaat tuotteet saattavat lisätä jalkojen ihon kuivumista.
Jos kantapääsi kuivuvat ja halkeilevat voimakkaasti, älä käytä avonaisia ja ohutpohjaisia kenkiä.
Pidä jalkasi puhtaana. Pese ne päivittäin. Käytä rasvaista perusvoidetta. Rasvaa jalat pesun jälkeen.
Etenkin Diabeetikkona tarkista jalkojesi kunto säännöllisesti. Ongelmatilanteissa käänny aina lääkärin puoleen – milloin lääkäriin?
Kynsisaksien käytön sijaan hanki kynsileikkurit varpaankynsien lyhentämiseen, sillä monesti saksilla leikkaa kynnet liian lyhyiksi tai liian epätasaiseksi.
Käytä oikeanlaisia kenkiä. Epämukavat tai jopa vääränkokoiset kengät ovat oiva lähtökohta monille jalkavaivoille. Apteekista saa myös desinfioivaa suihketta kengille.
Yleisissä pesutiloissa on hyvä käyttää muovisandaaleja, jotta ehkäiset esimerkiksi syylä- ja jalkasilsatarttuntaa jalkoihisi.
Puhdista omat sauna- ja pesutilat desinfioivalla pesuaineella.

Vinkki: Terveyden tai sairaanhoitoon liittyvissä asioissa, käänny ensisijaisesti aina asianmukaisen tahon tai lääkärin puoleen.

***

Lähteet/Linkit:

© Arto Laine, kuvat: Pixabay.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: