Huomaa ihmisen tarve läheisyteen

(Kuva:Pixabay)

Vielä 1950-luvulla maailmalla ei ymmärretty ihmisen läheisyyden tarvetta. Silloin vastasyntynytkin siirrettiin suoraan synnytysosaston sänkyyn lastenosastolle kapaloissa. Nyt jo ihan alkutaipaleemme ensi metreillä vastasyntynyt annetaan heti äidille ja isälle iholle ja syliin. Kohtaamisessa molempien tunnemaailma mullistuu. Vauva antaa vanhemmilleen syvällisen euforisen tunnekokemuksen ja tarpeen – myötätunnon – huolehtiia pienokaisen hyvinvoinnista. Vanhemmissa herää vaistonvarainen tarve vastata vastasyntyneen tarpeisiin: uni, nälkä ja kipu. Myötätunto kuuluu kaikkiin rakkaussuhteisiin: parisuhde, vanhemmuus ja ystävyys. Suru on yksin lamauttaavaa ja ilo tyhjää. Sanotaan, että suru puolittuu jaettassa ja ilo kaksinkertaistuu. Voimakkaimmillaan tunteet käyvät luihin ja ytimiin. Läheisen ihmisen pahoinvoiti heijastuu myös itseemme. Toisaalta hänen onnensa tarttuu myös meihin.

Unohdettu myötätunto

Useimmiten aikuisiksi kasvaneena unohdamme myötätunnon lahjan, jonka saimme vanhemmiltamme. Elämän haasteet alkavat. Kohtaamme hankalia aikoja elämässämme. Kovien arvojen puristuksessa syytämme enimmäkseen itseämme epäonnistumisista joskus toisiakin. Täydellisyyden tavoittelu luo vain kalterit ympärillesi, joista on vaikea päästä eroon.

Olomme helpottuu, jos ymmärtää antaa toisille ja eritoten itselle tarvittavaa hoitoa: ymmärtämistä, lohtua ja omana itsenä olemisen hyväksyntää. Luomme itseemme ja ympäristöömme näin vahvistavan ja rohkaisevan ilmapiirin. Anna hyvän kiertää. Henkilökohtaisen myötätunnon vaaliminen huoltaa samalla myös rakkaitamme ja läheisiämme. Samalla omanarvontuntomme kohentuu ja negatiiviset ajatukset jäävät vähitellen unholaan. Luottamalla omiin piirteihin ja ominaisuuksiin ja tekemällä omalla tavallamme tehtävämme käytettävissä olevilla tiedoilla ja taidoilla, luovuutemme tulee näkyviin persoonallisella tavalla. Aina näkyy toki pintanaarmuja, mutta ne voi korjata ja ne tuovat suolaa ja iloa elämään.

Jos itselleen ei suo myötätuntoa, ei sitä osaa myöskään toisille antaa. Ystävällinen käyttäytyminen päivittäin itseään ja muita kohtaan saa aikaan miellyttävän olon molemmin puolin. Myötätunto on voimavara, jota lisätään itseä kuuntelemalla ja rohkeasti antamalla kaikkien tunteiden purkautua vapaasti suvaitsevalla asenteella.

***

Lähde:

Suomen Melenterveysseura

© Arto Laine.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: