Hei me leivotaan 3 – Sämpylät Visiålaisen tapaan

Tarvittavat ainekset esillä.

Isöäitini ja äitini olivat taitavia leipomaan kaiken näköistä korvapuusteista pitkoihin ja kakuista kekseihin. Valitettavasti tämä taito ei tarttunut minuun. Leivonnan olen joutunut oppimaan kantapään kautta. Ensimmäinen kokeilemani leivontaohje löytyy jauhopussin kyljestä. Kokeilen tällaista satunnaista reseptiä, mutta varaan oikeuden muutoksiin.

Raaka-aineet:

5 dl vettä
42 g tuorehiivaa
1 – 2 rkl sokeria
1 – 2 rkl suolaa
13 dl sämpyläjauhoja
½ dl öljyä

Uunituoreita sämpyliä ensimmäinen pellillinen. Reseptin ohjeistuksella saadaan vielä toinen samanmoinen.

Tuorehiivan tilalla voi käyttää kuivahiivaa, josta tuotepussin ohjeen mukaan saadaan vastaava annos tuorehiivaa. 1 ps kuivahiivaa vastaa 30 g tuorehiivaa. Tarvitset siis vähän toista pussia kuivahiivaa. Sokerin käyttö on itsellä minimissä. Säädän sitä oman terveyden vuoksi vähemmäksi mahdollisuuksien mukaan.

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Murenna tai sekoita hiiva nesteeseen. Sekoita suola, sokeri, jauhot ja öljy vähitellen. Vaivaa seos tasaiseksi taikinaksi. Nostata taikinaa vähän aikaa kulhossa pyyhkeen alla noin 20 min. Muovaa taikinasta uunipellille sopivan kokoisia soikeita tai pyöreitä sämpylämöykkyjä. Anna näidenkin nousta noin 20 min. vielä pellillä. Lopuksi paista uunissa 200 °C noin 15 minuuttia.

Vinkki:

Taikinaa voi maustaa moninaisin tavoin: hiutaleita, leseitä, yrttejä, mausteita, siemeniä, rusinoita, pähkinä- tai mantelirouhetta, juustoraastetta, tuorejuustoa tai porkkaraastetta. Kaksi viimeisintä ovat omia suosikkejani, mutta ensi alkuun kokeile ilman lisukkeita.

***

© Arto Laine.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: