Elvytys wanhalle läppärille

Jos ei ole tarvetta ihan viimeistä huutoa olevalle kannettavalle tietokoneelle, vaan vähempikin riittää, niin minkälaisia vaihtoehtoja olisi? Kannattaisiko hankkia kunnostettu laite kierrätysmyymälästä vai kokoaisiko jonkun tutun hylkäämän epäkuntoisen laitteen? Mitä tietoja tarvitaan silloin?

 

HP:n suosittu malli
Kuva 1. HP:n takavuosien suosituimpia malleja. Kunnostettavaksi sattunut läppäri on HP ProBook 6555b, joka oli takavuosina varsin yleisesti käytetty malli. Käyttöjärjestelmäksi valikoitui toistaiseksi uusin windows 10, mutta yhtä hyvin voit valita itsellesi mieleisemmän.

Kunnostanko vai enkö?

Joskus löytää kierrätyskeskuksestakin hylätyksi tulleen läppärin. Joskus taas tutuilta tipautetaan epäkuntoinen sellainen suoraan syliin. Tällaisista tapauksista voi saada vielä toimivan koneen vaikkapa omalle verstaalleen työkoneeksi tai kotiin lapsille opetuskäyttöön. Jos hyvin käy, pelastetusta laitteesta saattaa kasvaa vielä käyttökelpoinen ykköskonekin, mutta tämä vaatinee osien päivitystä. Se voi tulla kalliiksi etenkin vanhojen kannettavien varaosien hintavuuden vuoksi. Mutta pääasiassa kunnostamisessa tulee toimeen pelkästään netin ja ruuvimeisselin kanssa. Hyvä on, jos hyllyltä jostain löytyy käyttöjärjestelmän asennus-cd. Mikäli tarvitsee lisää rakenne- ja huolto-ohjeita, niitä löytyy ainakin HP:n sivuilta mallikohtaisesti hyvin yksityiskohtaisin ohjein. Sieltä saa oikeat laiteajurit, kun alkaa asentamaan valmistajan omaa softaa läppärin käyttöjärjestelmän ohella.
Kannatta hyväksyä tosiseikka, että mahdollisesti saatuaan läppärin toimintakuntoiseksi, saattaa havaita, etteivät ihan kaikki läppärin komponentit olekaan toimivia. Esimerkiksi kaikki USB-portit eivät olekaan iskussa. Vain 2/3 niistä toimii. Tai tärkeänä pidetty HDMI-portti ei toimi. Jostain syystä laite on kuitenkin hylätty. Tätä pitää pohtia, ennenkuin ryhtyy kunnostuspuuhiin. Ainakin, jos tarkoituksena on myydä läppäreitä  edelleen.

Muistutus

Aluksi pitää mainita, että JÄNNITTEELLISIÄ laitteita ei pidä lähteä korjailemaan missään olosuhteissa. Irrota aina laite verkkovirrasta ja odota hetki, jotta laiteen sisäiset jännitevaraukset ovat purkautuneet, ennen kuin alat tutkimaan sitä lähemmin. Lisäksi sähkötöihin on hyvä olla aina varustautunut mm. suojalaseilla. Vahinkoja kuitenkin sattuu. Siltä varalta varmistu, ettet ole yksin työskentelemässä. Näin avun saanti on nopeampaa.

Läppärin purkaminen

Työkaluiksi riittää pieni kokoinen ristipää ja tavallinen ruuvimeisseli, näppärät sormet ja hyvä valaistus. Kun avaat laitekoteloa, muista aina irrottaa laite verkkovirrasta. Muista aina irrottaa laite verkkovirrasta!
Käännä läppäri aluksi ylösalaisin. Lähes kaikissa ainakin vanhemmissa läppäreissä saa avatuksi kolme luukkua pohjasta. Luukkujen alta löytyvät keskusmuisti, kiintolevy ja langattoman verkon verkkomoduulikortti. Nämä ovat helposti vaihdettavissa, jos osoittautuu, että jokin näistä ei kunnolla toimi.

Pohjakuva
Kuva 2. Kuva otettu läppärin pohjasta. Vasemmalla ylhäällä olevan ritilän alta löytyy verkkokorttimoduuli. Sen vierestä keskeltä pystyasennossa olevan ritilän alla on keskusmuistikampa ja alhaalla oikealla alakulmassa luukun alla on 2,5″ vanhalla tekniikalla toimiva kiintolevy.

Läppärin pohjakuvassa erottuvat kolme ruuvillista luukkua. Vasemmalla pienimmän luukun alla on langaton verkkokorttimoduuli. Keskimmäisessä luukun suojassa on laitteen keskusmuistikampa ja oikealta alakulmasta löytyy kiintolevy. Nämä kaikki ovat vaihdettavissa. Lisäksi oikealla lähellä yläkulmaa on tarra, josta löytyy käyttöjärjestelmän lisenssikoodi. Aivan laitekuvan ylälaidassa erottuu vielä kannettavan pitkulainen irrotettava akkumoduuli. Tarkemmin katsottaessa luukkujen avaavien ruuvien vieressä on symbolein kerrottu, mitä luukun alla piilee. Kuvassa 3 vasemmalla ruuvireiän ylempi symboli kertoon ruuvin vapauttavan cd:n lukituksen. Heti sen alla näkyy metallinen kieleke. Pienellä ruuvarilla saa kielekettä kampeamalla cd-aseman hieman irralleen laiterungosta, jotta sen saa kätevästi vedettyä pois. Samassa kuvassa ylempänä on luukussa kaksi ruuvia. Alemmalla ruuvilla saa irti yhden kolmesta näppäimistöä kiinni pitävästä ruuvista. Ylempänä sijaitseva ruuvi aukaisee muistikampakotelon kannen. Kuvassa 4 cd-asema on liu’utettu pois läppärin rungosta ja asetettu läppärin päälle.

Ruuvien symbolit
Kuva 3. Pohjassa olevien ruuvien vieressä on symboli, joka kertoo, minkä laitemoduulin se irrottaa.
Cd-asema
Kuva 4. CD-asema poistettuna läppärin rungosta pientä kielekettä kuvassa kolme kampeamalla.
Luukun salat julki.
Kuva 5. Luukut aukiruuvattuina. Vasemmalla verkkomoduulikortti, keskellä kiintolevyaihio ja sen alla muistikampa ja reunimmaisena oikealla kiintolevy erillään aihiostaan.

Kuvassa 5 avattujen luukkujen alta löytyy yllä mainitut laitteet. Vasemmalla on pieni verkkomoduulikortti, keskellä keskusmuistikampa ja alhaalla oikeassa alakulmassa tila kiintolevylle, joka irrotettuna näkyy paikkansa yläpuolella. Harmaa metallinen kehikko kiintolevyn vieressä on kiintolevyn aihio, joka pitää sen paikoillaan. Aihion päällä olevassa tarrassa on myös ohjeet kiintolevyn irrotukseen. Kaikki mainitut osat ovat helposti vaihdettavissa uusiin, jos niissä ilmenee toimintaongelmia.

Useimmiten näistä kaikista osista vaihdetaan vain keskusmuistikampoja (kuvassa 5 keskellä). Keskusmuisti on vain klipsuilla kiinni lyhyemmista reunoistaan. Ne pitää vain napsauttaa auki, kun haluat vaihtaa kamman ja kasvattaa keskusmuistin määrää isommaksi. Sopivan riittävä määrä on 4 gigaa, se riittää hyvin windows 10:lle. Näitä muistikampapaikkoja on yleensä kaksi, mutta toinen paikka on usein jätetty käyttämättä. Sen sijainti on monissa läppäreissä usein toisaalla näppäimistön alla kuvassa 8 alempana. Se on hankalammin tavoitettavissa. Useimmissa läppäreissä näppäimistön saa irti helposti, jolloin muistikammankin saa vähin ponnistuksin lisättyä tai vaihdettua. Näppäimistökin on useimmissa tapauksissa helposti keskenään vaihdettavia ainakin silloin, kun konemerkki ja malli pysyy samana.

Kuva 6. Näppäimistön yläreunasta löytyy neljä klipsua, jotka avaamalla vapautat näppiksen päälipuolen kiinnityksistään.

Näppäimistön saa tässä HP:n mallissa irti melko kätevästi. Näppäimistön yläreunassa on neljä klipsua Esc- (kuva 6), f4-,f8- ja f12-nappuloidenn vieressä. Liikuta niitä itseesi päin, kunnes kuulet tai tunnet napsauksen. Käännä läppäri ympäri ja etsi ruuvit, joiden vieressä on pieni näppäimistön kuvake. Näitä pitäisi löytyä kolme kappaletta. Ruuvaa ruuvit auki. Käännä takaisin näppäimistöpuolelle ja kankota näppäimistöä reunasta ylöspäin hieman tavallisella pienellä ruuvarilla. Varovasti vahingoittamatta laitteesi muita osia. Näppäimistön pitäisi helposti nousta pois paikaltaan. Älä kuitenkaan revi väkisin, sillä näppäimistömoduuli on kiinni kahdella laattakaapelilla läppärin piirilevyssä (kuva 7). Pistä näppis nojaamaan näyttöä vasten. Näet toisen muistikamman kokonaan. Sen voi vaihtaa halutessa muistikapasiteetiltaan isompaan saman kokoiseen muistikampaan (kuva 8). Samalla voi vaihtaa läppärin biosin-varmistuspariston virkeämpään. Tavallisin käytetty malli on CR2032. Se on näppäimistön laattakaapelien vieressä. Ole varovainen, ettet sohimalla saa piirilevyä epäkuntoon.

Näppäimistö
Kuva 7. Näppäimistö on nostettu pois paikaltaan. Vielä täytyy aukaista laattakaapelien lukitukset näppiksen vaihtamiseksi. Kuvassa näkyy myös kaapelien vasemmalla puolella litium nappiparisto, jonka voi samalla vaihtaa pirteämpään. Varo sohimasta liikaa piirilevyä. Näkyvissä vasemmalla alhaalla on osa vihreää piirilevyä. Tämä on laitteen toinen muistikampa.

 

Näppäimistö
Kuva 8. Näppäimistön alta löytyy paljon elektroniikkaa. Vihreän muistikamman (keskellä) saa helposti vaihdettua.

Vaihtaa voi myös cd-aseman (kuva 9). Se on lukittu yleisesti vain yhdellä ruuvilla läppärin koteloon. Ruuvin vieressä läppärin pohjalta löytyy pieni cd-kuvake. Aukaise ruuvi. Ruuvin vieressä on myös pieni reikä, josta pientä kielekettä tavallisella ruuvarilla vähän työntämällä, cd-aseman saa pois paikoiltaan, jotta sen saa poistettua upotuksestaan. Cd-aseman korvaaminen samanlaisella saattaa tuottaa kuitenkin pulmia. Sillä edes kunnostettavana olevan laitteen saman mallin aikaisempien tai uudempien mallin cd-asemat eivät välttämättä ole fyysisesti yhteensopivia, joten pitäisi metsästää täysin samanmallisen läppärin cd-asema, korvatakseen rikki menneen.

Cd-asema
Kuva 9. Cd-asema poistettuna läppärin rungosta. Kuvassa 3 läppärin pohjasta löytyy CD:tä kiinni pitävä ruuvi ja metallikieleke.

Akun kunnon voi katsastaa helposti, kytkemällä läppäri käyntiin ilman laturia. Jos vehje käynnistyy, akkukin on vielä hengissä. Mutta voipi olla, että se on jo heikossa hapessa, eikä kykene pitämään läppäriä käynnissä muutamaa minuuttia kauempaa. Kyseeseen voi tulla uuden akun hankkiminen. Omasta mielestäni akku on ainut sellainen asia, jonka voi hankkia uutena vanhaankin läppäriin, sillä se antaa juuri kannettavuuden vapauden laitteellesi ja on arvonsa väärtti. Nykyisin löytää ainakin hieman etsimällä alan verkkokaupoista vanhoille läppäreille riittävän hyväkuntoisia tai lähes uudenveroisia akkuja. Hyviä valikoimia tuntuu löytyvän ainakin tunnettujen merkkien tunnetuimmille malleille. Jos siis haluaa pidentää laitteen kestoikää, voi akkunsa tilata vaikka merkkivalmistajalta. Jolloin voi joutua pulittamaan vähän ajateltua enemmän. Kannattaako se, riippuu vain itsestäsi (kuva 10).

Akku
Kuva 10. Laitteen akku löytyy pohjan puolelta. Sen saa irrotettua ilman ruuveja.

Osien testaaminen

Paikkojen kunnon tsekkauksen jälkeen on vuorossa laitteen komponenttien kunnon tarkistaminen ohjelmallisesti. Netistä löytyy tähän hyvät ohjelmat. Ensimmäiseksi voidaan varmistaa keskusmuistin toimivuus. Se tapahtuu memtest86 -ohjelmalla. Etsi ko. ohjelma netistä ja asenna se tyhjälle muistitikulle ohjeiden mukaan. Ohjeet asentamiseen löytyvät tiedostopaketin readme tiedostosta. Sivusto on englannin kielinen (www.memtest86.com/download.htm).

Liitä luotu boottaava usb-tikku ja läppärin muistikammat testikoneeseen. Boottaa kone. Muista asettaa biosista testauskone boottaamaan usb-tikulta. Muistitestiohjelman pitäisi käynnistyä automaattisesti boottauksesta ja muistin testaus alkaa pyöriä näytöllä. Odota, että Pass- ja Errors -kohdissa molemmissa on lukemat 2 ja 0 vastaavasti. Tämä kertoo, että muisti on kunnossa. Jos testi ilmoittaa virheistä (Erros > 0), hylkää muistikampa tai -kammat ja vaihda tilalle toiset. Aloita muistitestaus uudelleen.

Seuraavaksi otetaan käsittelyyn kiintolevy. Kiintolevyn kohdalla pitää olla hieman tietoinen Suomen tietoturvalaeista. Ennen kuin voi ottaa omaan käyttöön tuntemattoman kiintolevyn, on sinun ensin tuhottava sen sisältö kokonaisuudessaan ja niin, että millään ohjelmistoilla niitä ei saa takaisin. Käytännössä, kun organisaatiot luovuttavat vanhat laitteet kierrätykseen, joskus on ehtona, että kiintolevyt pitää tuhota fyysisesti. Tämä tarkoittaa kolmen reiän poraamista kiintolevyn levyn läpi. Näin kiintolevyä ei voi enää kukaan käyttää. Jos kiintolevyä ei ole velvoitettu fyysisesti tuhottavaksi, voidaan levy tyhjentää perusteellisesti kyllä ohjelmallisestikin. Tähän on monia ohjelmistoja, mutta tällä kertaa käytän netistä vapaasti saatavaa DBAN-ohjelmaa (Darik’s boot and Nuke). Asenna tämäkin tiedostopaketti usb-tikulle ja aseta tikku ja kiintolevy testikoneeseen. Boottaamalla koneen, DBAN-ohjelma käynnistyy ja kiintolevyn tiedot tuhoutuvat peruuttamattomasti. Toimenpiteeseen saattaa kulua vähän aikaa. Mikäli testiohjelma löytää kriittisiä virheitä pyyhkimisen ohessa kiintolevyltä, hylkää levy ja käynnistä testaus uudelleen toisella levyllä.

Kokoaminen toimivaksi

Näin olet valmis kokoamaan osat ja laittamaan ne takaisin paikoilleen. Ole huolellinen. Osia ei saa jäädä yli, niin kuin kunnon remonttimiehet aina kehuvat korjauksensa suoritettuaan. On aika pistää läppäri käyntiin. Selaa aluksi bios-asetukset ja aseta paikalleen päivämäärä ja kellon aika, boottaavien laitteiden järjestys ja muut mahdollisesti käyttöjärjestelmän vaatimat asetukset. Aseta windowsin asennus-cd cd-asemaan ja käynnistä koneesi uudelleen. Windows asennusohjelman pitäisi käynnistyä automaattisesti. Seuraa ohjeita tarkasti ja toimi niiden mukaan. Joskus asennus saattaa keskeytyä monestakin syystä. Yksi tällaisista saattaa olla viallinen tai vain yhteensopimaton komponentti laitteessa.  Mystinen ylitsepääsemätön vika voi olla viallinen muistikampa. Vaihda se ja jatka asentamista. Useimmiten asennus sujuu onnellisten tähtien saattelemana ongelmitta loppuun asti.

Tämän jälkeen voit alkaa asentamaan läppärin valmistajan laiteajureita sen sivuilta. Ennen kuin pääset nettiin läppärisi kanssa, pitää sinun hakea kaverin koneella läppärisi merkin ja mallin vaatima verkkomoduulikortin laiteajuri yhdessä langattoman verkon ajurin kanssa ja tallentaa se muistitikulle. Asenna tikulta verkkolaiteajurit koneellesi ohjeiden mukaan. Käynnistä masiinasi uudelleen, niin voit surffata hakemassa loput laiteajurit valmistajan sivuilta. Laiteajurien asentamista helpottaa huomattavasti, jos löydät tai sinulla sattuu muuten olemaan laiteajurit omalla cd:llä. Monesti läppäreissä on merkkivalo langattomalle verkolle (kuva 11). Ainakin HP:n tässä versiossa sen ollessa oranssi, verkko ei ole käytössä, mutta jos se on sininen, se toimii. Jos moduuli ei kytkeydy jostain syystä päälle,  vaihda kortti ehjään, avaamalla läppärin yksi pohjaluukuista (aikaisemmin tekstissä mainittu).

Sininenindikaattori
Kuva 11. Langattoman verkon toimivuuden osoittava merkkivalo. Jos merkkivalo on keltainen, langaton verkko ei toimi. Moduuli on joko viallinen tai oikeita laiteajureita ei ole asennettu.

Jäljelle jää hyötyohjelmien ja apuohjelmien asentaminen. Itselle olen netistä vapaasti ladannut niitä. Pakkausohjelmana voi käyttää 7-zip:ä. CCleaner on käypä kiintolevyn puhdistaja ja Avast-antivirus täysin itselleni riittävä virustorjuntaan käypä ohjelmapaketti. Toimistotyöhön riittää LibreOffice-paketti. Siinä on tekstinkäsittely-, taulukkolaskenta- ja esitysgrafiikkaohjelmistot. Adoben Acrobat Reader DC on myös hyvä olla kuin myös VLC-media player windows 10:n media playerin ongelmien vuoksi.

Läppäreiden jäähdytyksestä

Useasti ihan uudenmallisiakin läppäreitä hylätään vain siksi, että niillä on ylikuumenemisongelma, joka aiheuttaa laitteen yllättävän sammumisen kesken kiihkeiden työkiireiden. Syyllinen tällaiseen useasti löytyy läppäreiden huonosti suunnitellusta jäähdytysmekanismista tai yksinkertaisesti virheellisestä käyttötavasta. Ainakin vanhojen (=paksumpien) läppäreiden jäähdytystekniikan vastaus ongelmatilanteista selviytymiseen, on sammuttaa koko laite samantien. Juuri tämä piirre synnyttää käyttäjässä ajatuksen laitteen epäkuntoisuudesta vaikka asia on juuri päin vastoin. Laite suojelee itseään. Joskus vain tuulettimen vieressä olevan jäähdytysritilän puhdistamisella, saa hylätystä läppäristä täysin käyttökelpoisen vielä vuosiksi eteen päin. Se vaatii pahimmassa tapauksessa koko läppärin purkamisen lähes alkutekijöihin, jotta pääsee poistamaan jäähdytysritilään pakkautuneita pölypaakkuja. Helpoimmassa tapauksessa voi riittää paineilman puhaltaminen ilmanottoaukosta, mutta tällöin on sukkapuikolla pidettävä tuuletin jotenkin paikoillaan, ettei se liian kovin pyöriessään hajota laakereitaan. Kuvassa 8 näppäimistön alta oikeasta yläkulmasta paljastuu myös läppärin tuuletin moduuli. Senkin voi ruuvata irti ja puhdistaa. Samassa rakenteessa on usein myös jäähdytysritilä, johon on tiiviisti pakkautunutta pölyä. Joskus pölypaakkuja on ihan tukkeeksi asti, eikä ilmanvaihto toimi enää. Laite kuumenee helposti ja sammuttelee itseänsä. Tätä luullaan liian usein valmisteviaksi.

EU elektroniikan puolesta

Itsellä elektroniikkalaitteiden, PC:n ja läppäreiden kunnostus on aktiivinen harrastus ja joskus oikein säälittää arvokkaiden laitteiden hylkääminen pelkän huonon ja käyttöohjeista piittaamattoman käyttötapojen omaksumisen vuoksi. Kalliita laitteita heitetään pois, koska esimerkiksi läppäriä käytetään sängyllä, jolloin tukitaan ilmanottoaukot. Laite sammuttaa itsensä helteessä. Tätä luullaan lyhyellä käytölläkin harhaisesti valmisteviaksi ja bittitaivas kutsuu laitteen eläkkeelle. On aina kivaa ja yllättävääkin, kun löytää elvytettävän laitteen työstettäväksi ja antaa sille uuden elämän. Tämä on ehkä laitteisiin tottuneen nörtin höpinöitä, mutta kaikilla on oma juttunsa. Sillä he tulevat onnellisiksi, niin kuin minäkin.

Yllätys yllätys! EU on tullutkin apuun ja on ottanut asiakseen pidentää elektroniikan käyttöikää. Yhteisössä on valmisteilla päätöslauselma asiassa. Taustaksi on muodostunut Eurobarometri-tutkimus, joka kertoo 77%:n EU-kansalaisista korjaavan mielummin laitteensa itse kuin korvaavansa sen uudella. Ranskalaiset puolestaan luulevat laitteensa hajoavan suunnitellusti muutaman vuoden sisällä ja 90 % euroväestä haluaisi tuotteille kuin tuotteille selvät merkinnät käyttöiästä.

Käyttöiän pidennykseen olisivat lääkkeenä laitteiden kestävyyden pidentäminen suunnittelun avulla, helpottamalla korjausmahdollisuuksia, varaosien helpommalla saatavuudella ja lisäämällä kierrätystä. Toimintatapamuutoksia toivottaisiin myös vanhojen ja vanhenevien laitteiden pidemmillä ohjelmistopäivitysvaliditeeteilla. Laitteiden valmistajien tulisi myös pyrkiä rakentamaan komponentit standardoiduista osasista, joita olisi helppo päivittää tai vaihtaa. Some-aikakaudella myös netin palveluntarjoajan vaihtuessa pitäisi voida käyttää vanhoja päätelaitteita uudesta toimittajasta huolimatta.

EU:n päätöslauselmassa seisoo, että myös muut kuin laitteen valmistajat voisivat korjata merkkilaitteita. Eritoten älypuhelinten kohdalla ovat suurimmat valmistajat menossa täysin toiseen suuntaan korjauksien ja käyttöiän suhteen. Älypuhelinten käyttöikää pyritään vain lyhentämään entisestään, että ihmiset vaihtaisivat useammin puhelimiaan. Katsotaan sitten miten EU-pärjää linjauksissaan ja toimissaan elektroniikan elinikää puolustaessaan. Yhtenä pointtina olisi työpaikkojen lisääntyminen elektroniikan korjausalalla. Onnea matkaan, minä ainakin toivon työpaikkojen lisääntyvän sydämestäni.

***

Lähde: EU:sta uutispalvelu Startel

© Arto Laine.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: