Elokuva-arvostelu Tomb Raider 2018

Kuva: SF Film Finland Oy

Lähtöviivalla

Alicia Vikander: Paras naissivuosan oscar-palkinto 2016 elokuvasta The Danish girl – Tanskalainen tyttö

Rakkaan länsinaapurimme ruotsalaistähti on nyt uusi Lara Croft – Tomb Raider elokuvan päätähtenä. Hän on hennon oloinen ja pieni kokoinen, mutta timmissä kunnossa oleva mimmi vetää vertoja aikaisemmalle nimiroolin vetäjälle Angelina Jolielle. Jännityksellä odotettiin, millaisella otteella Vikander Angelinan saappaissa pärjää.

Lara toimii polkupyörälähettinä ja on itsenäinen nainen ja irtautunut pakon ja kohtalon sanelemana vanhemmistaan. Hän käy treenisalilla, mutta aina tienestit eivät riitä. Lara pakoilee ja kieltäytyy hyväksymästä vielä isänsä katoamista. Myöntäessään tämän hän saisi Croftin perheen valtavan omaisuuden hallintaansa ja suvun tunnusmerkin Croft Manorin – Croft kartanon asuin kortteerikseen pelkällä allekirjoituksella. Laran ohella Richardia kaipailee hänen aikaisempi naisystävänsä Ana, joka on muutakin kuin miltä päältäpäin näyttää.

Isä on ollut kadoksissa jo usean vuoden ajan. Olisiko aika hyväksyä hänen kuolleen ja allekirjoittaa paperit. Ei suinkaan vihje isän olinpaikasta lämpenee allekirjoitustilanteessa. Kynä jää pöydälle käyttämättömänä, kun isän rakas tytär ponkaisee matkaan löytääkseen isänsä, jonka kohtalo pitää vihdoin selvittää. Indiana Jones elokuvan kaltainen seikkailu Lara Croft tyyliin alkaa. Hän on aina pinteessä, mutta selviytyy nokkeluutensa turvin.

Toimintaa on, draamaakin löytyy

Vikanderin pohjoismaalaisuuden sovittaminen brittiaksenttiseksi seikkailijaksi ei oikein ollut onnistunut, mutta muuten pienikroppaisen kaunistuksen otteet isoja pahiksia vastaan olivat seuraamisen arvoisia. Hän suoriutuu toimintaroolistaan aikaisemman Oscar-palkintonsa arvoisesti ja kantaa elokuvaa eteenpäin. Muiden roolit ovat kovin ohuita.

Tomb Raider on toimintaelokuva viihteellisemmästä päästä. Voipi olla, että huomenna ei muista juurikaan mitään elokuvasta, mutta mielenkiintoa riittää paljolti filmin pelitekniikan lainauksien ansiosta. Pelifanit ovat varmuudella kiinnostuneita tästä.

Elokuvassa on keveyttä, mutta sitä on kuin suolaa kaurapuurossa – sopivasti. Komediaa on ohuelti, eikä se laimenna jännitystä. Draamaakin löytyy toimintaryminälle, muttei liikaa. Ohjaajalle annettujen resurssien mukaan, käytetään ja tehdään paras mahdollinen viihdetuote.

***

Tomb Raider 2018

Pääosanesittäjät: Alicia Vikander, Daniel Wu, Dominic West, Walton Goggins, Käsikirjoittajat: Alastair Siddons, Evan Daugherty, Geneva Robertson-Dworet, Ohjaus: Roar Uthaug, Genre: toiminta, seikkailu, Kesto: 118 min., Ikäraja: 12, Levitys: SF Film Finland oy.

© Arto Laine

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: