Elokuva-arvostelu Star Wars VIII The Last Jedi

Elokuvateatteritiloissa pyöriskeli jo Star Wars klooni varustuksessaan. Aivan upea veto elokuvateatterilta ensi-iltaan.

Long time ago in a galaxy far far away… Näin se alkoi aikoinaan ensimmäisen kerran 1977 ja nyt jälleen kerran. Ihastuksen kylmät väreet valuivat pitkin selkäpiitä, kun John Williamsin tunnusmusiikki jysäytettiin käyntiin. Ekaa kertaa uskaltauduin elokuvasarjan 3D-näytökseen. Subjektiivisesti otaksuttuna teknisesti 3D on onnistuneempaa George Lucasin hyppysissä kuin muun alan genren elokuvissa. Star Wars fanille filmi on joululahja parhaammasta päästä, mutta joillekin se on vain sekametelisoppa aikaisemmista saagan tarinoista nykyaikaan päivitettynä. Rytinää ja räiskettä on tarjolla yllin kyllin jopa korostetusti, mikä joidenkin mielestä heikentää juonen kulkua.

Elokuvan kertomaa

Hyvässä muistissa on aikaisempi muutaman vuoden takainen episodi VII The Force Awakens. Jatko-osana The Last Jedi pelaa hyvin yhteen tämän kanssa. Alkurytinässä kapinalliset ovat pinteessä, mutta selviävät tilanteesta. Jahtaaja – Ensimmäinen Ritarikunta – tuntuu kuitenkin löytävän kapinalliset aina lopulta. Kapinallisten kenraali pokerinaama Leia Ortega (Carrie Fisher) luovii menetyksin joukkionsa täpärästi väliaikaisesi turvaan yksinvaltiaan Snoken (Andy Serkis) johtaman kultin kynsistä. Ainainen pakeneminen on loputtava. Erakoitunut Luke Skywalker (Mark Hamill) haetaan hätiin. Hän on väsynyt Jedi-oppeihin, mutta suostuu rahtusen verran jelppimään.

Kaikki Star Wars elokuvat nähneenä tämä viimeisin on yhtä sykähdyttävä kuin kaikki muutkin. Elokuva muistutta paljon Imperium vastaiskua ja muita aikaisempia elokuvaosia, mutta tämä ei ole haitaksi. Visuaalisesti valkokangasnäytelmä on aivan uudella tasolla tieteiselokuvien mittapuunkin mukaan. Huumorin osuutta on lisätty merkittävästi  aikaisempaan nähden, mutta katsojan pitää olla kartalla nauttiakseen letkautuksista. Luken kuittaukset suurisuisten jutuille ovat voimallisia ja arkipäiväisyydessään paikkansapitäviä. Elokuvassa on myös suolaisia juonen käänteitä. Yhden niistä käynnistää DJ (Ex-Bond pahiksen käsikassara Benicio Del Toro) luihuna ”Mitä vaan rahasta.” -persoonana.

Heikkoutensa yksinvaltiaalle paljastaneena ja pelkoansa peittelevänä Kyle Ren (Adam Driver) oppii kiihkossaan uudeksi pimeyden ritariksi Dart Vaderiksi. Hän lunasti odotukset roolisuorituksellaan. Vastapuolen Jediksi opetteleva orpotyttö Rey (Daisy Ridley) vastaa samalla mitalla haasteeseen. Avaruusooppera on saanut uuden kipinöivän taisteluparin. Toimintaa on niin paljon, että välillä pitää kysyä, missä oikein mennään. Kuten aikaisemmin mainitsin tämä vain parantaa elokuvaa. Sen sijaan vanhan materiaalin laaja käyttäminen pudotti yhden tähden pois.

☺☺☺☺

Elokuva Star Wars VIII The Last Jedi 2017

Pääosissa: Daisy Ridley, Mark Hamill, Adam Driver, Oscar Isaac, John Boyega ja Carrie Fisher, Ohjaus: Rian Johnson, Käsikirjoitus: Rian Johnson, Genre: Tieteisseikkailu, toiminta, fantasia Kesto: 152 min. Ikäraja: 12.

© Arto Laine.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: