Elokuva-arvostelu Solo, a Star Wars story

Han Solo ja Chewbacca, (levittäjä: Walt Disney Studios Motion Pictures AB).

 

Taustaa elokuvalle

Elokuva kärsi tuotantovaiheessa hieman taiteellisista erimielisyyksistä. Animaattorit Phil Lord ja Cristopher Miller palkattiin Solon ohjaajiksi, mutta heille näytettiin ovea myöhemmin. Tilalle satiin Ron “Happy Days” Howard, jonka suoritus Scifi-ohjaana jätti toivomisen varaa.

Elokuva on nyt toinen Star Wars elokuvatrilogioiden taustoittavista tarinan virroista. Aikaisemmin julkaistu Star Wars: Rogue One kertoi Kuolontähden piirustukset anastavasta kapinallisjoukkiosta. Star Warsin alkuperäiselokuvassa sellainen sitten tuhottiin. Uusimmassa lajin irrallisessa elokuvassa pääosan saa alkuperäiselokuvan lentäjäsankarina toiminut Han Solo (Alden Ehrenreich), jonka panos kapinallisten touhuissa on olennainen. Elokuva alkaa kertoa oman onnensa seppänä toimivan Han Solon kypsymistarinaa Star Warsin elokuvasarjan sankarilentäjäksi ja kapinalliseksi.

Pohjimmiltaan hyvä Star Wars filmatisointi

Nyt valkokankaalle pyöräytetään lentäjäsankarin uraa haaveileva veikkonen Han. Toiminta alkaa, kun Han yrittää paeta vankilaplaneetalta levitoivalla autolla pakoalukselleen viranomaiset kintereillään. Hanilla on mukanaan kuvankaunis tyttöystävä Qi’ra (Emilia Clarke). Vain Han pääsee karkuun, mutta saa siinä samassa kokonaisen nimen Han Solo. Samalla Solo vannoo tulevansa takaisin ja pelastavansa rakkaansa synkeältä planeetalta. Vuosia alkaa kuitenkin kulua. Varkaudesta toiseen juoksiessa, Han Solo lyöttäytyy yhteen pahiksen Beckettin (Woody Harrelson) kanssa. Solo oppii tältä luottamasta kehenkään. Erään suuren keikan yhteydessä Han saa saman repliikin myöhemmin myös odottamatta tapaamalta rakkaaltaan Qi’ralta, jonka Hanin piti lupauksensa nojalla pelastaa. Useiden vuosien jälkeen Qi’ra vapautui vankilaplaneetan kahleista ison rikollispomon toimesta. Nyt Qi’ra ei tunnustakaan rakkauttaan enää Sololle, eikä edes  ’pelastajalleen’ vaan uskollisuus kohdistuu Darth Maolille (Episodi I: Pimeä uhka). Viimeisimmän onnistuneen keikan jälkeen ’yhtiökumppanin’ ja rakkauden tuottamat pettymykset ajavat Solon kapinallisten leiriin –  taisteluun Imperiumia vastaan.

Han Solo ystävänsä Chewbaccan seurana. Taustalla Millenium Falcon, (levittäjä: Walt Disney Studios Motion Pictures AB).

Elokuvassa upeat toimintakohtaukset ovat pääosissa. Ne ovat taattua näyttävää ja toimivaa Star Wars tavaraa. Huumoripuoli on vaisua. Han Solon roolissa olisi halunnut olevan vielä alkuperäisnäyttelijä Harrison Fordin, mutta parhainta antia elokuvassa ovat temperattisen naisrobotin ja Chewbaccaa esittävän suomalaisen Joonas Suosalon roolitukset. Vaikka Suosalo on karva-asussaan, on hän loistava luonnenäyttelijänä. Voisi sanoa, että hän löi läpi itsensä tässä elokuvassa, jossa selviää myös, miten ystävyyssuhde kyynisen oloisen sydämen omaavan Solon ja Chewbaccan välillle syntyy sekä miten Solo saa universumin nopeimman aluksen Millenium Falconin työkalukseen. Kaiken kaikkiaan elokuva on uskollinen Star Wars elokuvien maailmalle. Fanit pitävät varmuudella elokuvasta.

***

Solo, a star wars story 2018

Pääosissa: Alden Ehrenreich, Woody Harrelson, Emilia Clarke, Donald Glover, Thandie Newton, Phoebe Waller-Bridge ja Joonas Suotamo, Ohjaaja: Ron Howard, Genre: toiminta, seikkailu, fantasia, Sci-fi, Ikäraja: 12, Kesto 135 min. Levittäjä: Walt Disney Studios Motion Pictures AB.

© Arto Laine.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: