Elokuva-arvostelu Ready Player One 2018

Levittajä: SF Film Finland Oy

Elokuva on Steven Spielbergin toiminnallinen tieteisseikkailu. Filmi perustuu Ernest Clinen samannimiseen nuorisoromaaniin, joka on kerännyt maailmanlaajuista huomiota. Spielberg on aikaisemminkin tehnyt uraauurtavia elokuvia mm. Kolmannen Asteen yhteys (1977), E.T. (1982), Kadonneen aarteen metsästäjät (1981), Jurassic Park (1993), A.I (2001) ja Minority report (2002). Niin on nytkin. Uskaliaimmat puhuvat 2010-luvun Tronista. Ready Player One on digitaalisilta ominaisuuksiltaa omaa luokkaansa. Nautintoa vain lisäsi uuden Scape-elokuvasalin huikean esitystekniikan sulautuminen täydellisesti elokuvan digitaaliseen maailmaan.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat vuoden 2045 Ohion osavaltioon USAssa. Wade Watts (Tye Sheridan) asuu kerrostalomaistetussa asuntovaunuparkkilähiössä. Jotkut puolestaan konteista kyhätyissä slummeissa, joita sanotaan pinoiksi. Ajatus ja todellisuus maailmasta sivistyksen kehtona, on kulunut loppuun.

Nuoren pojan päivät alkavat kiirehtimällä pelaamaan OASIS-virtuaalipeliä, jota kaikki muutkin tekevät paetakseen yhteiskunnan kurjuutta. Koska todellisuus on sellaista, moni sukeltaa silmää räpäyttämättä päivittäin tähän virtuaaliseen elämän keitaaseen ja toivoo pelastuvansa. OASIS on Mark Rylancen esittämän nörtin Hallidayn kehittämä virtuaalinen digitaalinen peliympäristömäinen maailma, jossa jokainen saa elää täydellisessä unelmassaan ja tavoitella ruhtinaallista palkintoa, kun selvittää pelin ratkaisua.

Pelin voittajan on kerättävä kolme pääsiäismunaa. Palkintona on pelin hallintaoikeudet ja muuten valtava peligurun omaisuus. Päävastustajana on hieman kliseisesti suurkorporaatio, joka halajaa tätä valtavaa omaisuutta ja peliä itselleen hallitakseen kaikkea sen jälkeen. Näin ei voi tapahtua, kaikilla on oltava mahdollisuus pelin pelaamiseen. Wade tapaakin pelissä virtuaalisia kavereita Avartar-hahmossa ja yhdistää voimansa pelin salaisuuksien selvittämiseen saadakseen kirjaimellisesti voiton avaimet käteensä. Waden Avatar-hahmon nimi on kuinkas muuten Parzival – graalinmaljan löytäjän nimi kuningas Arthurin tarinoissa. Kuinka se olikaan – taistoon vapauden ja oikeuden puolesta.

***

Steven Spielberg on koostanut Ready Player One elokuvasta todella valoisan, visuaalisen ja koukuttavan seikkailun. Hän tekee kaikesta komean oloista. Hämmentävää ja huvittavaakin on, että virtuaalinen maailma kohtauksineen ovat uskottavampia ja kiinnostavampia kuin elokuvan reaalimaailman tapahtumat.

Elokuvassa on paljon myös lainauksia monista vanhoista hittielokuvista. Ne tosin olivat sujuvia ja paikoin huvittaviakin. Pelin pelaaminen tai siis elokuvan katsominen on erittäin viidyttävää upean ääniraidankin vahdittamana. Tätä elokuvaa täytyy katsoa uudestaan monia kertoja lukuisten aikaisempien elokuvaviitauksienkin vuoksi. Viihtyvyys ei siitä kärsi.

Elokuva on taattua Spielbergin huippilaatua. Se vetää katsojan mukaansa fyysisesti sekä henkisesti ja vie vieraan utopian matkaan. Pian olet itse Avattarena etsimässä hyvän elämän eliksiiriä.

Ready Player One, 3D

Pääosissa: Tye Sheridan, Olivia Cooke, Ben Mendelsohn, T.J. Miller, Simon Pegg, Mark Rylance, Ohjaaja: Steven Spielberg, Genre: toiminta, seikkailu ja sci-fi, Kesto: 2 t 20 min, Ikäraja: 12, Levittäjä: SF Film Finland Oy.

***

© Arto Laine.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: