Elokuva-arvostelu Book Club 2018

Levittäjä: Nordisk Film.

Tämän elokuvan pääosissa ovat jo kypsän aikuisiän saavuttaneet neljä näyttelijää, joiden elokuvia on monesti Suomessakin elokuvateattereissa ja TV-ruudussakin nähty. Diane Keaton on näistä valovoimaisin. Muissa päärooleissa nähdään mm. Jane Fonda, Mary Steenburgen ja Candice Bergen. Ikäihmisten parisuhdekomedian vastapuolena peesaavat Andy Garcia, Graig T. Nelson, Richard Dreyfuss ja Don Johnson (Miami Vice). Kaikki ovat kannuksensa näyttelijöinä ansainneet. Niin myös tälläkin kertaa he saavat kokoon valloittavan komedian. Vanhojen ihmisten sosiaalisen ja jo unohtuneen seksuaalisuuden heräämisen seuraaminen eroottisen kirjan lukemisen kautta, on katsojille viihtyisää ajanvietettä siinä nuorille kuin varttuneemmillekin katsojille.

Lähtökohta

Elokuva kertoo neljän elämää nähneen naisen lukupiiristä. Diane (Diane Keaton) on pitkään elellyt yksinään siippansa kuoleman jälkeen, Vivian (Jane Fonda) nauttii luonnon antimista ilman tukahduttavaa kivirekeä perässään – kaikki miehet ovat vapaata riistaa, Sharon (Candice Bergen) ei ole erostaan vielä toipunut, vaikka siitä on jo riittäväti aikaa kulunut ja Carolin (Mary Steenburg) avioliitto on muuttunut elämän rutiineiksi, mutta kipinää on vielä vakan alla.

Jokainen vuorollaan valitsee luettavan kirjan ja siitä keskustellaan sovitun ajan päästä yhdessä kunkin kotona vuoronperään. Kunnes räväkin naisista Vivian kaipaa hieman säpinää kirjakerhon jäsenille. Hän on tympäänyt vanhojen eukkojen kirjoihin ja elämään vanhuksille suunniteltua ehtoopolkua. Kun viinin lipityksen ja höpötyksen ja elämän shabluunoihin kangistuneet rouvat saavat käteensä seuraavan lukupiirin kirjan, herättää se jo alkujaan pahennusta. Kirja on tuttu elokuvan ulkopuoleltakin: Fifty Shades of Grey. Kirjan lukeminen kuitenkin innostaa kaikkia. Kukin neljä reagoivat persoonallisella tavallaan kirjan eroottiseen sisältöön. Tästä alkaa elämänlämpöinen hilpeä ja aktiivinen keskustelu. He alkavat kyseenalaistaa omia kangistuneita ehkä lannistuneita ja kalkkeutuneitakin tapojaan. Kaikki käyvät ajatusmaailmansa purkutalkoisiin. Kommelluksia ja kepposia sattuu ja tapahtuu.

Saatesanat

Elokuvan katsominen on miellyttävämpää, jos on lukenut tai nähnyt Book Club elokuvan lukupiirin keskeisen juonen synnyttävän Fifty Shades of Grey elokuva- tai kirjasarjatrilogian. Mutta jos tätä kotitehtävää ei ole käynyt läpi, ei se missään nimessä pilaa elokuvanautintoa. Elokuvan vienti on kepeää ja kevyttä. Se sopii nuorille ja vanhoille.
Vanhojen rouvien lukupiirin eroottisen kirjan sisällön herättämät tunteet laitetaan koetukselle ja testiin sosiaalisesti. Siitäkös hauskuus kumpuaa. Vanhuus ei poista elämisen tarvetta. Vanhemmat ovat panoksensa maailmalle jo antaneet, miksi heitä sullotaan komeroon odottamaan, kun heitä taas tarvitaan. Vaan elämä jatkuu, niin kauan kuin on peliaikaa. Käytetään se loppuun asti tehokkaasti. Siinä on elokuvan viesti.

Ihmisen todellinen tarkoitus on eläminen, ei olemassaolo. – 16.11. 1916, Jack London

Book Club 2018

Pääosissa: Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen, Mary Steenburgen, Andy Garcia, Craig T. Nelson, Don Johnson, Richard Dreyfuss, Ed Beagley Jr., ja Alicia Silverstone, Ohjaaja. Bill Holderman, Genre: Komedia, Kesto: 103 min. Levittäjä: Nordisk Film.

***

© Arto Laine.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: