Elokuva-arvostelu: Atomic Blonde (2017)

Atomic Blonde

Intro

Berliinin muurin murtumisen aikaan sijoitetun agenttielokuvan näyttelijä- ja taustatiimissä on osaavaa väkeä. Sen ruorissa ollut David Leitch (jonka seuraava ohjaustyö on Deadpool 2) on saanut aikaan superhyvin ohjatun teoksen. Vaikka elokuva on toimintaelokuvaksikin täynnä taistelukohtauksia, on hän ohjaustavallaan taikonut niistä sikaviihdyttävän kaksituntisen kovaotteisen paketin. Taistelukohtaukset ovat mielenkiintoisia, pitkiä ja sujuvia sekä visuaalisesti erinomaisia ja tavanomaisesta Hollywood-tuotannosta omalla tavallaan täysin poikkeavia. Tässä on saatu aikaa uutta innovointia. Veikkaan, että moni tuotanto alkaa apinoimaan tällaista tekniikkaa. Elokuvan toiminnallisuuteen lienee vaikuttanut käsikirjoittaja Kurt Johnstad, joka kirjoitti nimeä keränneen 300 elokuvan kässärin.

Elokuvan toinen upea suoritus oli sen ääniraidassa. Taistelukohtauksiin suodatetut taustamusiikit olivat juuri nappiin valittuja. Taustalla soi täsmälleen oikeaan aikaan useiden hyvin menestyneiden yhtyeiden listahittejä mm. George Michaelia, Depeche modea, Queeniä, Nenaa, David Bowieta ja monien muiden yhtyeiden hittejä yhteensä kaikkiaan 36 kpl. Pelkästään näiden kahden onnistumisen kautta elokuva on mukavaa seurattavaa. Pisteen i:n päälle tuovat roolisuorituksillaan päänäyttelijät Oscar-voittaja Charlize Theron kuvankauniina terminaattori atomic blondina – Lorraine Broughtonina, James McAvoy omaperäisenä brittiagenttina David Percivalina ja Sofia Boutella eroottisesti latautuneena ranskalaisagenttina Delphine Lasallena.

Lähtökohta

Elokuva perustuu – yllätys yllätys – vähemmälti tunnettuun vuonna 2012 julkaistuun sarjakuvan The Coldest City vakoojahahmoon. Elokuva sukeltaa vuoteen 1989 juuri ennen Berliinin muurin murtumisen aikaa. Alussa brittifirma MI6:lle työskentelevän agentti Lorrainen sydänystäväksi tiedetty kollega tapetaan. Tämän hallussa ollut arvokas tieto menetetään omatoimiseksi ryhtyneelle neukkuvakoojalle. Neukkutoimijatkin haluaisivat tämän tiedon. Paketin levitessä vääriin käsiin kylmäsota jatkaisikin olemassaoloaan. Räjähtävän energinen ja kovaotteinen blondi Lorraine tipautetaan Berliinin muurin taakse hakemaan takaisin menetettyä tietopakettia ja hän saa rinnalleen MI6:n suhteen lojaalisesti hieman epäselvän kollegan Davidin. Vakoilujutuissa kaikki lopulta tietysti vetävät omaa köyttään, eikä kehenkään ole luottamista. Pienin askelin Lorrainelle alkaa selviämään asioiden todelliset kuviot. Neukut tiesivät alusta asti, kuka Lorraine on ja mikä on hänen tehtävänsä. Hän on valmiiksi jo punaesiriipulle paljastunut läntinen toimija. Mysteeri on myös, miksi niin monia brittiagentteja löydetään kuolleena. Kaikesta huolimatta annettu tehtävä on suoritettava loppuun, mutta kuka lopulta on paljastusten takana.

Don’t shoot me I’ve got your shoe – tokaisi Lorrainen pariksi määrätty vakoojakollega David elokuvan alku metreillä. Berliinin lentokentältä Lorrainea hakemaan tullut Berliinin yksikön vetäjä David oli myöhässä. Lorraine hyppäsi väärään kyytiin ja atomic blonde oli vaikeuksissa jälleen kerran. Autokyydin kolmella muulla olikin tarkoitus niitata kaunis blondi, jonka kimppuun hyökättiin useasti monen neuvostovakoojan voimalla. Räjähtävällä voimalla valpas ja tilanneälykäs blondi pyyhki aina tieltään häntä eliminoimaan pyrkineet. Kohtasipa blondi kerran parempansakin, mutta pelastui tilanteesta pakenemalla. Blondi vain selviytyy tavalla tai toisella kaikista aggressioista häntä vastaan. Nämä taistelukohtaukset ovat upeita, loppuun asti vietyjä ja pitkiä, mutta eivät missään kohtaa pitkästyttäviä. Matkallaan ratkaisuun Lorraine sai tietoja ranskalaiselta kokemattomalta operatiivilta, jonka kanssa hän ystävystyi intiimisti. Vaikka aluksi kaksinpelissä oli kysymys vain tiedonhankinnasta vakoojaleikeissä.

Yhteenveto

Charlize Theron oli vetävä voima alusta asti. Taistelukohtausten intensiivisyyden sisäistänyt näyttelijä, toi esiin myös seksuaalisuuttaan aistikkaasti. Tähän eroottisesti latautunut algerian-ranskalainen Sofia Boutella ranskalaisagentti Delphine Lasallena vastasi samalla mitalla. Kiihkeyttä löytyi yhtä lailla vaakamambossa kuin sitten poikien kanssa tanssitessa aseiden kanssa. Elokuvan seksi-, väkivalta- ja ääniraitakomponentit pitivät elokuvan tahtia yllä mainiosti. Ajankohdan kuvaus nostettiinvisuaalisesti ja autenttisesti esille. Sekasorto vallitsee muurin takana, mutta pölyn laskeuduttua lopulta totuus onkin, että hallitukset vain muuttuvat, valheet eivät.

☺☺☺☺

***

Atomic Blonde

Atomic Blonde 2017, toiminta, jännitys. Ohjaaja David Leitch.
Pääosissa: Charlize Theron, James McAvoy, Sofia Boutella, John Goodman, Til Scweiger, Eddie Marsan, Bill Skarsgård ja Toby Jones., kesto:  1 t 55 min.

© Arto Laine.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: