Britanniaan sokerivero – Suomi luopumassa makeisverosta

Kuva: Pixabay.

Britanniassa on otettu käyttöön niin sanottu sokerimaksu. Juomia, joiden sokeripitoisuus on yli 5 g / 100 ml, verotetaan 18 p per litra.  Taksa on 24 p juomille, joissa on  vähintään 8 grammaa sokeria/100 ml. Suotavaa on, että vero vähentäisi sokerin saantia, sillä tutkijat ovat osoittaneet, että sokeripitoiset juomat johtavat painonnousuun ja tyypin 2 diabetekseen. Luvut todistavat, että 58 prosenttia naisista, 68 prosenttia miehistä ja 34 prosenttia 10-11 -vuotiaista Britannisassa on luokiteltu ylipainoiseksi tai lihavaksi.

Vero ei yksinään ratkaise liikalihavuuden ongelmaa hetkessä. Sokeria sisältävät juomat voivat olla pääsokerin lähde brittien ruokavaliossa, mutta ne eivät ole kaiken selittävä liikalihavuuden tekijä.

Miten vähentää sokerin käyttöä

Englannin sokeriveron ajatuksena on kannustaa sokerin vähentämistä tuotteissa. Koska juomille asetetaan tietty sokeripitoisuusraja, valmistajilla on mahdollisuus vähentää makeiden tuotteiden valmistuskustannuksia veron välttämiseksi. Hallitus lähettää selkeän viestin teollisuudelle: vähentäkää sokerin määrää tuotteissa

Menestyksen mittarina ei tarvitse odottaa veron täytäntöönpanoa. Britannian valtiovarainministeriön mukaan yli 50 prosenttia virvoitusjuomavalmistajista on jo alentanut sokerin määrää ja noudattaa säädöksiä. Siinä määrin, että valtiovarainministeriö on joutunut alentamaan ennustettaan sokeriveron tuotosta valtion kassaan.

Sokerin käytön lisämaksu helpottaa myös liikalihavuuden vähentämiseen tähtäävien ohjelmien rahoitusta.

Vuonna 2015 Jamie Oliver otti vapaaehtoisesti käyttöön 10p:n lisämaksun ravintoloissaan tarjoilluille sokerijuomille, kannustaen muita tekemään samoin. Tuotto lahjoitettiin The Children’s Health Fundille. Kahden ja puolen vuoden kuluttua rahasto on antanut avustuksia 162 000 puntaa lasten terveyden parantamiseksi. Lisäksi 146 000 lasta on hyötynyt parantuneen juomaveden saatavuudesta lisämaksun seurauksena.

Muuttaako vero ihmisten ostotottumuksia?

Brittien hallituksen asettaman veron päämäärä ei ollut tarkoituksellisesti kohdistettu juuri muuttamaan ihmisten ravitsemustottumuksia. Mutta vero on vähentänyt ihmisten ostohaluukkuutta. Esimerkiksi Meksikossa, jossa otettiin käyttöön sokerijuomien valmistevero vuonna 2014, peritään yhden peson suuruinen lisämaksu litraa kohden sokeripitoisesta juomasta. Verollisten juomien ostot vähenivät maassa lähes kahdeksalla prosentilla seuraavien kahden vuoden aikana. Suurimmat vähenemiset näkyivät alemman keskiluokan piirissä. Ihmiset ostivat myös enemmän etenkin vettä.

Menestyksen kestävämittari

Kun ihmiset saadaan puhumaan tai jopa väittelemään veroista, on se myös tärkeää. Voidaan kysyä, onko kohtuutonta, että vero koskettaa enemmän vähemmän tienaaviin kuin rikkaisiin? Miksi tämä lisäkulu kohdistuu kuluttajiin, vaikka rangaistus on tarkoitettu teollisuudelle? Jos vastustamme ajatusta sokerin käytön verottamisesta, niin mikä muu sitten toimii paremmin ja miten se osoitettaisiin?

Nämä kysymykset ovat tärkeitä. Kun niistä puhutaan kansalaisten keskuudessa,. yhteiskunta normit asiassa alkavat muuttua.

Suomessa aiotaan luopua makeisverosta

Suomen hallituksen kanta on luopua makean verottamisesta. Elintarviketurvallisuusvirasto (Evira)  puoltaa makeis-, jäätelö- ja virvoitusjuomaveron muuttamista terveysperusteiseksi. Veroa pitäisi kiristää ja verotuspohjaa kasvattaa muihinkin lisätyn sokerin lähteisiin. Suomalaisten lasten ja nuorten sokerin suurkulutus huolettaa, sillä suunterveys on heikentynyt ja lihavuus lisääntynyt. Terveysperusteisessa sokerin käyttömaksussa verotus suuntautuu lisättyyn sokeriin – ravitsemuksellisesti tarpeettomiin elintarvikkeisiin, joiden runsas käyttö heikentää kansanterveyttä.

EU:ssa sokerin käyttö on herättänyt runsaasti keskustelua. Terveysperusteisia veroja on Unkarissa. Sokerin, rasvan ja suolan verotus on otettu käyttöön maassa. Toimet ovat saaneet muutoksia unkarilaisten kulutustottumuksissa. Näitä aineita sisältävien epäterveellisten ruokien käyttö on vähentynyt.

Huomio: Uuden pakkausmerkintälainsäädännön mukaan ravintoainemerkinnöissä sokerimäärä on ilmoitettava joulukuusta 2016 lähtien.

***

P.S. Yksi punta =1,144 € = 100 pence = 100 p.

Lähteet:

© Raportointi: Arto Laine.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: