Arjen palvelut verkossa

Valtion verkkopalvelut uudistuivat

Näkymä suomi.fi sivustolta

Yhteiskunnan julkisia palveluita saa nyt yhdestä osoitteesta. Suomi.fi -verkkopalvelu on koonnut kaiken hyödyllisen viranomaistiedon yhteen paikkaan aina metsästysluvista avioitumiseen.

Heinäkuu 2017 alkoi yhteiskuntapalvelujen verkkopalveluiden osalta mainiosti. Ensimmäisellä viikolla aloitti toimintansa uudistettu valtion verkkopalvelu Suomi.fi. Tämä sivusto tarjoaa julkisia palveluita arkeesi. Kansalaisia, yrityksiä ja yhteisöjä sekä viranomaisia palvellaan nyt yhdessä paikassa. Yksilön kohdalla tätä kautta voi viestiä viranomaisten kanssa, asioida yrityksen ja henkilön puolesta ja tarkistaa tietojasi eri rekistereissä. Jos et kuitenkaan tiedä tarkkaan tai osaa heti kohdistaa asiaasi oikein, ratkaisuksi sivusto tarjoaa hakukonemaisen etsintä tavan. Olet vaikkapa saanut hoidettua parisuhdeasiasi kuntoon ja hääpäivä on asetettu, mutta et tiedä asianmukaisia viranomaisilmoituksia tapahtumaan liittyen. Eipä hätää, kirjoitat vain hakusanan avioliitto sivuston hakukenttään. Tuloksena saat kattavan listan lomakkeista, jotka käsittelevät avioliittoon solmimiseen vaadittavia viranomaistoimenpiteitä. Täältä myös selviää, josko jonkin harvinaisemman oman asian hoitamiseen on olemassa julkisia velvollisuuksia tai palveluita.

Suomi.fi sivuston hakupalvelun avulla pääset nopeasti hoitamaan asiasi viranomaisten kanssa.

Kaikki tuntevat valtion hallinnon Kelan ja verottajan osalta, mutta vähemmän tunnettujen palveluiden, jotka arjessa esiintyvät, voivat olla jossain määrin kovin huonosti löydettävissä. Sivuston hyöty on juuri tässä. Kansalainen kenties etsii tietoa, jota aina ei edes osaa itse tarkkaan määrittää. Oikean listauksen nähtyään vasta ymmärtää kohdanneensa tarvittavan infon. Palvelu eriää hakukoneiden etsintätuloksista selkeästi. Kaikki tiedot ovat ajantasaisia ja virallisten lähteiden perusteella varmistettuja. Täältä on helppoa  pankkitunnuksin tunnistautumalla, syynätä kerätyt rekisteritiedot itsestä. Esimerkiksi ajoneuvojesi tiedot, omaan bisnekseen liittyvät faktat tai ehkä olet tehnyt kansalaisaloitteen.

Palvelukokonaisuus ei ole vielä lopullinen. Se laajenee loppuvuodesta, kun Viestit-palvelu ja mobiilisovellus saadaan käyttökuntoon. Näiden kanavien kautta viranomaisten viestit välittyvät sähköisesti tai antavat luotetulle henkilölle valtuutuksen toimia puolestasi, kun et itse enää kykene.

***

Lähteet: TS, suomi.fi -sivusto

Linkki: suomi.fi

© Arto Laine, kuva: näkymä Suomi.fi sivustosta.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: