Aikaa itselle – metsäluonnon keskellä

Metsää
Kuva: Tia Mäkelä

Ylös, ulos ja lenkille

Harvemmin sanoja metsä ja kylpy mainitaan samassa lauseessa. Moni meistä on käynyt kylpyammeessa ja metsässä, mutta onko metsäkylpy sitten kylpyamme metsässä ja vesi luonnon antimena sateena kertynyt ammeeseen. No, vähän tutkimalla saan selville, että kyseessä on japanilainen virkistymiseen liittyvä aktiviteetti. Ulkoilusta metsässä japanilaisilla on oma sanansa, joka vapaasti suomennettuna kääntyy metsäkylpy – shinrin-yokuja. Metsässä kävely luo mielihyvää ja kaikki aistit ovat aktiivisena. Tilanne luo terapeuttisen hoitomuodon olosuhteet. Kokeilkaa !

Sukelletaan luontoon

Kuva: Tia Mäkelä.

Kyseessä on hoitomuoto, jossa unohtuu murheet ja stressi, kun puiden tuoksu, lintujen viserrykset, purojen solina, sateen ropina ja upeat maisemat herättävät vapaan hyvän olon tunteen ja luontoon kuulumista. Yksinkertaisesti matkataan metsään, kävellään siellä ja makustellaan luontoympäristöä – virkistytään.
Metsän käyttö vaelteluun, marjastukseen ja sienestykseen ainakin pohjoismaissa kuuluvat jokamiehen oikeuksiin. Suomalaiset ovat metsäluonnon suurkuluttajia ja olemme tienneet kauan, että se antaa sielunrauhaa ja laatuaikaa itselle oravanpyörän helteestä. Mättäällä istuessa voi kuunnella tovin itseään. Mitä pidempään omaa aikaansa näin itselleen suo, sitä vahvemmaksi rakentuu mielihyväsi.

Luontokeskeinen hoitomuoto

Aikaisemmin olemme tienneet puistojen ja puutarhojen hoitovaikutukset, mutta nyt myös terveyspalveluiden sektoreilla on huomattu luonnon tuovan mielihyvää ja antavan hoitavia vaikutuksia jaksamiseemme. Huomaamme olevamme hyväntuulisempia ja biologinen kellomme toimii paremmin vietettyämme aikaa hieman vehreyden keskellä. Tunnettua ovat myös vähentävät vaikutukset stressiin, kaamosmasennukseen, ahdistukseen ja painonhallintaan. Kun noudatamme terveyteen liittyviä luonnon hoitosuosituksia, pienin askelin eteenpäin alamme vähitellen tuntemaan itsemme paremmin ja päivämme jälkeen voimme vaikka vaihteeksi mennä ottamaan naapurin kanssa erän petankkia tai mölkkyä lähipuistoon ulkosalle. Vanha sanonta kuuluukin: Ylös, ulos ja lenkille.

***

Lähde:

ITUJA lehti – Mielenterveysyhdistys 

© Arto Laine, kuvat: Tia Mäkelä.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: