A-kilta monenlaisten ihmisten kokoontumisyhteisö Turun Pääskyvuoressa

(Kuva: Pixabay).

Turun päihteetön toimintakeskus – A-kilta – sijaitsee Pääskyvuoren linkkitornin kupeessa. Yhdistys saa varansa jäsenten jäsenmaksuista ja avustuksia Turun kaupungilta ja Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta (STEA). Osa toiminnasta pidetään yllä myös työkokeiluväen voimin. Paikassa jaetaan muutakin kuin ruoka-apua. Paikkaa pyöritetään jäsenten ja vapaaehtoisten kanssa.

A-killassa on mukana tasapuolisesti miehiä ja naisia. Yhdistyksen toiminnassa on monimuotoista väkeä: työttömiä, yksinäisiä, eläkeläisiä ja riippuvuussairaiden omaisia. A-killan tiloissa toiminta ja niihin osallistujat pitävät kokoontumisia elintärkeinä omalle hyvinvoinnilleen. Yksi toiminnoista on sosiaalista kuntoutusta, joka on käytännössä säännöllisiä kokoontumisia paikan päällä. Osallistujille on juuri tärkeää, että ympärillä on ihmisiä. Yhdessä kannustetaan toisia.

Toimintaa löytyy harraste-, vertaistuki-, ja keskusteluryhmien lisäksi ruokakassien jaamisena sekä edullisena ruokailu- ja kaffipaussimahdollisuutena. A-killan toiminnoissa löytyy ja korostuu palvelunohjaus maallikkojen ja ammattilaisten voimin. Hyvin veikeän nimen saanut Luukkukaveruus merkitsee sellaisia avustajia, jotka vapaaehtoispohjalta lähtevät mukaan viranomaisten luukulle auttamaan erilaisten lomakkeiden täytössä.

Useat ruoka-avustuksia hakeneet ovat myös löytäneet mielekästä tekemistä A-killan toiminnasta. Vuodessa vastaanotamme lähes 0,5 miljoonaa kiloa ruokaa. Jäsenet saavat tästä vuoresta viikottaisen ruokakassin. Hakijoita kertyy vuodessa noin 16 000. Heidän määrä lisääntyy noin 10% joka vuosi. Jakopäivät ovat Pääskyvuoren pisteessä kaksi kertaa viikossa ja Jyrkkälän toimipisteessä kerran viikossa – kts. tapahtumakalenteri.

Uusimpana toimintana A-kilta järjestää joka torstai klo 15-16 yhteisöruokailun – Tapahtumakalenteri, johon saa osallistua kuka vain voi ilmaiselle murkinalle. Ruoka valmistetaan vapaaehtoisvoimin hävikkiruuasta ja se on erinomaisen hyvää. Kaupanpäällisiksi saa juttuseuraa ja voi olla vain oma itsensä.

Linkit: Turun A-kiltaA-killan tapahtumakalenteri.
Lähde: TS – 15.2.18

© Referointi: Arto Laine.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: